Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brňané platí za meníčka v průměru 125 korun. Jsou však čím dál náročnější na kvalitu jídla

Dát si oběd do 110 korun? Ještě před třemi lety to bylo v celé zemi – s výjimkou Prahy – naprosto běžné. Dnes už jsou ale v České republice pouze čtyři krajská města, kde je cena poledního menu pod touto hranicí. A hned tři z nich jsou na Moravě. Brno mezi nimi však není.

Vůbec nejméně v celé zemi platí nyní za obědy lidé v Jihlavě – 108 korun a 60 haléřů. Druhým nejlevnějším městem je pak Olomouc (109,30 Kč) a na pomyslném bronzovém stupínku pak je Ostrava (109,50 Kč). Až za nimi je nejlevnější lokalita v Čechách – Ústí nad Labem. Brňané platili v posledních měsících roku za meníčka v průměru 125 korun a 10 haléřů.

Statistiky vyplývají z Ticket Restaurant® Card Indexu, který je sestavený z plateb více než 150 tisíc tuzemských zaměstnanců, jenž k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Brno druhé nejdražší v republice

„Ceny poledních meníček jsou na Moravě dlouhodobě o poznání nižší než v Čechách. Výjimkou je pouze Brno, které je druhou nejdražší lokalitou v celé zemi. V průměru na Moravě vyšlo na konci loňského roku polední meníčko na 113 korun, což je o 4 koruny a 50 haléřů méně než v Čechách,“ říká Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant® Card.

Důvod k jásotu Moravanům ještě nějakou chvíli asi vydrží. Ceny menu v obou částech země se sice přibližují, ale ne nějak dramaticky. „Za poslední tři roky jsme na Moravě zaznamenali růst útrat o 17,5 procenta, v Čechách je to zhruba o procento méně. Sbližování cen je nepatrné a Moravané dále budou obědvat levněji,“ potvrzuje Jiří Brych.

Moravané začínají být vybíravější

Proč za obědy na Moravě platí lidé v poslední době o tolik více, než bylo dříve zvykem? Polední menu zdražují, v posledních měsících za to mohou zvyšující se ceny potravin. Zároveň si ale Moravané stále častěji vybírají o něco dražší jídla než dříve.

Kuchaři je připravují z lepších a kvalitnějších surovin a takové pokrmy logicky stojí více peněz. „Zaznamenali jsme, že se mění skladba jídel v poledních menu. Restauratéři se již nebojí na obědový jídelníček zařadit jídla, která často stojí výrazněji přes sto korun a na jejichž přípravě se nešetří tolik jako v minulosti. Lidé si tato jídla dopřávají stále častěji. Oběd pro nás už není spojen s povinností dostat něco do žaludku jako dříve, jdeme si na jídle pochutnat. Již delší dobu to platí pro Brno a nyní se přidávají i další moravská města,“ konstatuje Jiří Brych.

Po skoku kvůli EET se ceny ustálily

První výrazná vlna růstu cen i útrat v restauracích nastala již před dvěma lety, tehdy restauratéři promítli do cen náklady spojené s legislativními změnami v čele se zavedením EET. „Po cenovém skoku se na několik měsíců tempo útrat zpomalilo. Díky zvyšujícím se příjmům a rostoucí kupní síle to byl jen přechodný útlum. V roce 2018 se již ceny i útraty opět výrazně zvýšily, a to bez ohledu na legislativu. Lidé zkrátka chtějí kvalitu a restaurace jim vycházejí vstříc,“ uvádí Jiří Brych.

Stravenky nbízí už každá čtvrtá firma

Na růst cen a útrat reagují i firmy. Svůj příspěvek na stravování v loňském roce zvýšilo 35 procent tuzemských společností a úřadů. Hodnota „nejčastější“ stravenky se díky tomu zvýšila na 100 korun. Dnes ji zaměstnancům nabízí plných 25 procent firem. „Na začátku letošního roku pak roste zájem o stravenky s nominální hodnotou ještě vyšší, a to ve výši 110 a 120 korun,“ uzavřel Brych.

Foto pixabay.com | Zdroj s použitím TZ

Štítky menu, jídlo, restaurace, cena, Brno, Česko, Morava, Praha, Moravané, Olomouc, Jihlava, Ostrava

Brňané platí za meníčka v průměru 125 korun. Jsou však čím dál náročnější na kvalitu jídla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.