Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Ceny nových bytů v Brně dosáhly historického maxima, prodává se jich jen málo

V Brně se za loňský rok prodalo o 31 procent méně nových bytů než v roce 2017. Růst cen u větších bytů se sice prakticky zastavil, jednopokojové byty ale v posledním čtvrtletí zdražovaly dál, a to až o 22 procent. V analýze to uvedla společnost Trikaya, která ceny bydlení v Brně dlouhodobě sleduje.

Za 60 m2 v Brně přes čtyři miliony

Za celý loňský rok koupili lidé v Brně 635 bytů v novostavbách, což je o 31 procent méně než v roce 2017. „Tento pokles prodejů je způsoben jednak růstem cen nových bytů, ale zároveň i vzrůstajícími cenami stavebních prací, které se do jejich výstavby promítají. Za byt o velikosti 61,5 čtverečních metrů zájemci od října do prosince zaplatili v průměru 4,17 milionu korun," uvedl obchodní ředitel společnosti Trikaya František Šudřich.

Třípokojových bytů je dostatek

Právě kvůli růstu cen nastala v Brně netypická situace, že třetinu volných bytů na trhu s novostavbami tvoří třípokojové byty. „Dostupné rodinné domy za Brnem konkurují větším bytům ve městě. To je důvod, proč se větší byty neprodávají tolik jako dříve a zůstávají v nabídce. Uvnitř samotného Brna se staví jen velmi málo, byty tak zdražují a lidé se stěhují za město," uvedl výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý.

Průměrná cena nájemného se zvedla o 10%

Odhaduje, že situace na trhu s bydlením se promítne i do cen nájemného ve městě. „V Brně je aktuální průměrná cena pronájmu 254 Kč za metr čtvereční podlahové plochy bytu. Ještě vloni touto dobou to bylo 230 korun, což odpovídá meziročnímu nárůstu cen o deset procent," dodal Veselý.

Nájemné nejvíc zdražovalo v menších bytech, naopak nájemné ve třípokojových bytech téměř nerostlo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ceny bytů, nájemné, zvýšení, nové byty, prodej, Brno, Trikaya

Ceny nových bytů v Brně dosáhly historického maxima, prodává se jich jen málo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.