Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Záchranáři oživovali podchlazeného muže, v nemocnici na následky umrznutí zemřel

Záchranáři zasahovali v neděli odpoledne u silně podchlazeného staršího muže, který bydlel v provizorním příbytku v lese v Ořechově na Brněnsku. Přepravili ho nemocnice, kde zemřel. Potvrdily mluvčí záchranářů Michaela Bothová a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petra Veselá.

Na místě zasahoval i vrtulník. „Bydlel v provizorní chatě. Byl silně podchlazený a museli jsme ho resuscitovat," uvedla Bothová. Muže si převzala nemocnice. „Byl přivezen ve velmi kritickém stavu, a i přes veškerou snahu lékařů se ho nepodařilo zachránit," uvedla Veselá.

Podle Bothové záchranáři v zimě častěji vyjíždějí kvůli počasí k lidem bez domova. „U některých se to opakuje. Někdy jsou tito lidé podchlazení, ale lze říct, že se někdy setkáváme s případy, kdy se chtějí jen ohřát a zajistit si komfortnější pobyt," řekla Bothová.

Podle ní si někdy lidé bez přístřeší zavolají pomoc sami, někdy ji ale přivolají kolemjdoucí, pokud je vidí v zimě ležet na zemi. „Občas se ukáže, že o pomoc ani nestojí nebo jsou třeba pod vlivem alkoholu. My ale nikdy nemůžeme vědět, jaký je jejich zdravotní stav," dodala Bothová.

Pro bezdomovce fungují noclehárny například v Brně, Hodoníně nebo Blansku, kde lze v noci přespat za poplatek v řádu desítek korun. Ve velké zimě otevírají i noční krizová centra, kde lze zdarma přečkat noc na židli.

 

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky Ořechov, muž, podchlazení, záchranáři, úmrtí, umrznutí, nemocnice, Petra Veselá, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Brněnsko, Brno

Záchranáři oživovali podchlazeného muže, v nemocnici na následky umrznutí zemřel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.