Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kvalita života v Brně je vyšší než v New Yorku, Praze nebo Londýně

Jak se žije v Brně? Lépe než v New Yorku nebo Londýně. Přesto si moravská metropole oproti předchozím letům v porovnání s jinými městy světa výrazně pohoršila. Žebříček měst s nejlepším prostředím životu vydává každoročně server Numbeo, který sbírá data od uživatelů a porovnává je u 226 měst světa. Brno letos skončilo na 89. místě, Praha na 97.

Výpočet indexu kvality života se určuje podle několika kategorií, údaje přitom zadávají sami obyvatelé měst. Výsledné hodnocení je tak kombinace nákupní síly, míry znečištění, ceny nemovitostí ve vztahu k příjmům, výše životních nákladů, míry bezpečnosti, kvality zdravotní péče či přírodní klima.

Podle serveru Numbeo bylo v roce 2018 nejlepším místem k životu hlavní město Austrálie Canberra. Druhý skončil holandský Eindhoven a třetí město Raleigh v Severní Karolíně.

Ačkoliv se Brno umístilo například před New Yorkem (140. místo), Barcelonou (135. místo), Londýnem (163.), Paříží (164.), Madridem (112.) nebo Bratislavou (117.), oproti předchozím ročníkům si Brno pohoršilo. V roce 2014 se totiž umístilo dokonce do první padesátky - na 47. místě. Praha tehdy skončila o příčku za Brnem.

Foto Pavel Gabzdyl, Neuvěřitelné Brno | Zdroj Numbeo

Štítky kvalita života, bydlení, cena, New York, Londýn, Brno, numbeo, Praha, Austrálie, Canberra, Severní Karolína, Paříž, Eindhoven, Raleigh

Kvalita života v Brně je vyšší než v New Yorku, Praze nebo Londýně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.