Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ceny nájemného v Brně loni rostly, nejvíc ve velkých bytech

Komerční nájemné v bytech v Brně v loňském roce rostlo, nejvíce ve čtyřpokojových bytech. Vyplývá to z analýzy služby IdeálníNájemce.cz, která se stará o byty v celkové hodnotě 2,3 miliardy korun.

Nejvíce ceny nájemného rostou u bytů 4+1, kde se ve srovnání s rokem 2017 loni zvedlo průměrné nájemné v Brně o 2500 korun měsíčně. Je to nárůst o 15 procent. Za takový byt se na území Brna v roce 2018 platilo průměrně 19.500 korun. O tisícikorunu měsíčně se zvýšilo ale také nájemné u bytů označovaných jako 1+kk. To představuje nárůst o 12 procent na průměrných 9500 korun za měsíc.

„Tyto malé byty jsou velice žádané, protože jsou nejlevnější a lidé si je mohou dovolit i za cenu toho, že v bytě budou bydlet ve dvou. Hlavní poptávku po bytech 4+1 tvoří studenti. Vzhledem k velkému převisu poptávky kvůli nedostatku kolejí pak logicky dochází u této dispozice k značnému meziročnímu růstu," uvedl spoluzakladatel služby Martin Březina.

Nájemné se v jednotlivých částech Brna výrazně liší. Zatímco za byt 2+kk zaplatí nájemník v centru Brna i 17.000 měsíčně, v okrajových částech města, jako jsou Kníničky, za něj průměrně zaplatí 8900 korun a v Chrlicích 8500 korun.

Březina odhaduje, že nájemné v Brně poroste dál. Důvodem jsou i vysoké ceny nemovitostí a horší dostupnost hypoték. O nájemní bydlení tedy bude stále větší zájem, bytů k pronájmu ale v Brně nepřibývá.

Zástupci města sice oznámili plán na výstavbu 150 startovacích bytů v letech 2022 až 2023, dalších 800 bytů má ale být postaveno až v letech 2023 až 2028. Městské byty by však měly sloužit zejména pro seniory a mladé rodiny, část by měla být bezbariérových.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nájemné, ceny, byty, Brno, Březina

Ceny nájemného v Brně loni rostly, nejvíc ve velkých bytech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.