Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Schváleno! Na Kaménkách vyroste téměř dva tisíce nových bytů. Město utratí přes 2,4 miliardy

Nezastavěné území „Na Kaménkách“ se podle nově schváleného plánu města Brna do deseti let změní v nový domov tisíců lidí. Brněnští radní dnes schválili záměr bytové výstavby, díky níž v této lokalitě vznikne cca 1900 bytů. Zhruba 800 z nich bude městských. Hotovo by mělo být do roku 2028.

Lokalita Na Kaménkách se nachází v nezastavěném území městské části Brno-Černovice. Již v roce 2002 byla zařazena mezi jednu z pěti základních rozvojových lokalit, které představují rozhodující kapacity pro bytovou výstavbu v Brně.

Město postaví byty (nejen) pro mladé a seniory

„Je potřeba, aby v Brně vznikaly nové byty a zvyšovala se tak dostupnost bydlení, protože poptávka po bytech tu vysoce převyšuje nabídku. Tím, že téměř polovina zamýšlených bytů zůstane ve vlastnictví města, se zajistí bydlení zejména pro mladé rodiny nebo seniory. Náklady se odhadují na 2,4 miliardy a samotná výstavba je v plánu mezi lety 2022 a 2028,“ popsal náměstek pro oblast bydlení a správy majetku Oliver Pospíšil.

Nyní se zpracovává územní studie, která ve své konečné podobě bude sloužit jako podklad pro změnu územního plánu. Podle její současné podoby by z 800 městských bytů mělo 380 sloužit jako družstevních, 60 pro sociální bydlení, 200 pro seniory, 100 bude vybudovaných jako startovací bydlení a 60 jako bezbariérové.

O družstevní byty je v Brně zájem

Brno vyhlásilo sběr žádostí o družstevní bydlení v říjnu loňského roku. O bydlení byl od počáku velký zájem, přihlásilo se přes 700 lidí. Ti však musí splnit několik podmínek: české občanství nebo občanství členského státu Evropské unie a věk od 18 do 36 let. Měsíční příjem samoživitele nebo manželského a partnerského páru musí být v rozmezí od 35.000 do 50.000 korun čistého. Zájemce také nesmí vlastnit nemovitost pro bydlení a musí doložit výpis z rejstříku trestů a potvrzení o bezdlužnosti, například z finančního úřadu nebo zdravotní pojišťovny. 

Město se zájemci poté založí družstvo, které si vezme hypotéku a za ni se postaví domy na pozemcích města. Zájemci musí složit zálohu předem podle velikosti bytu od 400 tisíc do 700 tisíc korun, zbytek doplatí v měsíčních splátkách. Po splacení město z družstva vystoupí a byty připadnou lidem.

Územní studii projektu vytváří ateliér Kuba a Pilař. Tito architekti zvítězili v urbanistické jednofázové užší projektové soutěži o návrh lokality. Soutěž byla vyhlášena v únoru 2017.

Foto Kuba&Pilař architekti | Zdroj s použitím TZ

Štítky na kaménkách, Brno, byty, stavba, radní, bydlení, Evropská unie, Černovice, Oliver Pospíšil, Kuba

Schváleno! Na Kaménkách vyroste téměř dva tisíce nových bytů. Město utratí přes 2,4 miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.