Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brňané už nemusí platit za parkování u Bobycentra ani u hokejové haly, město zasáhlo

Lidé dojíždějící autem do sportovního areálu za Lužánkami nebo k Bobycentru už se nemusí obávat vysokých poplatků za parkování. Ty začal brněnský podnikatel Libor Procházka vybírat v průběhu prosince minulého roku, nejdříve u hotelu Boby, poté i na parkovišti u hokejové haly mládeže. Náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti) dnes novinářům oznámil, že město společnosti Libora Procházky vyzvalo a firmy vybírání poplatků zanechaly.

Na vybírání parkovného neměl Procházka nárok, tvrdí náměstek

Podle Koláčného neměl Procházka právo vybírat na řidičích jakékoliv poplatky. „Město Brno zastává názor, že všechny cesty, které jsou součástí pozemků vlastněných městem Brnem, zároveň také patří městu Brnu. Z toho důvodu jsme uvedené aktivity nepovažovali za legitimní a pana Procházku a jeho společnosti jsme písemně vyzvali, aby jich zanechal. Máme zájem na společném jednání, nabídli jsme mu i konkrétní termín,“ uvedl Koláčný. Zároveň dodal, že schůzka mezi podnikatelem a městem proběhne, až se Procházka vrátí z dovolené v zahraničí.

Neplatí se u Boby ani u hokejové haly

Aktuálně jsou všechny přístupové cesty v okolí hotelu Bobycentrum průjezdné bez omezení. „Tento stav jsme osobně zkontrolovali. Situaci budeme nadále monitorovat, aby se osoby nebo zařízení bránící vjezdu neobjevily například v době konání kulturních akcí,“ dodal radní pro oblast majetku Róbert Čuma.

Právě v době konání velkých akcí v přilehlé Laser Show Hall se loni v prosinci poprvé objevili sekuriťáci žádající poplatek za vjezd k Boby. Řidiči tak museli zaplatit až 150 korun za jedno parkovací místo. Frekvence vybírání poplatků se pak zvyšovala, nakonec stáli Procházkovi muži na parkovištích za Lužánkami každý den. Až do dneška.

Poplatky už se tak aktuálně nevybírají ani na přilehlém parkovišti u hokejové haly na Sportovní ulici. Stále zde však zůstaly překážky bránící řidičům k vjezdu. „Řešením tohoto stavu se zabýváme," prohlásil Koláčný s dodatkem, že chce mít vše vyřešeno do konce ledna.

Město Brno je vlastníkem pozemků okolo Bobycentra a bývalého stadionu za Lužánkami. Na těchto pozemcích má však Libor Procházka soudem přiznané nemovitosti - chodníky, silnice, lavičky, sloupy veřejného osvětlení. Právě kvůli těmto majetkům nemůže město na svých pozemcích v lokalitě stavět, ani s nimi jinak nakládat.

Nekonečný spor Procházka vs. Brno

Libor Procházka vede s Brnem dlouhodobé spory o vlastnictví nemovitostí okolo bývalého stadionu za Lužánkami. V jeho prospěch již v minulosti rozhodlo několik soudů. Město tak musí za volné užívání Pocházkových nemovitostí platit ročně milionové části. 

NAPSALI JSME: Radní chtějí nemovitosti bránící stavbě stadionu za Lužánkami koupit. Výměnu odmítají 

Bývalé vedení města v čele s primátorem Vokřálem (ANO) se v posledních letech snažilo s Procházkou vyjednat prodej jeho nemovitostí, které jsou nezbytné k plánované výstavbě fotbalového stadionu.

NAPSALI JSME: Město podalo žalobu na firmu Libora Procházky. Zpochybňuje jeho vlastnictví nemovitostí u stadionu 

Procházka však trval pouze na směně za lukrativní nemovitosti v centru města. Z tohoto plánu radní po masivní vlně nevole veřejnosti vycouvali. Nové vedení města se naopak rozhodlo přejít do útoku a Procházkovo vlastnictví nemovitostí zpochybnit. 

Foto HotelBobycentrum.cz

Štítky Libor Procházka, Ponava, Bobycentrum, garáže, pozemky, nemovitosti, zastupitelé, směna, soud, Brno, hokej, parkování, poplatek, Tomáš Koláčný, Lužánky, Česká pirátská strana, ANO 2011

Brňané už nemusí platit za parkování u Bobycentra ani u hokejové haly, město zasáhlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.