Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z bývalého azyláku v Břeclavi se od ledna stala ubytovna. Zůstalo zde 14 lidí

Čtrnáct lidí zůstalo v budově někdejšího azylového domu v Břeclavi i po jeho přeměně na ubytovnu na začátku letošního roku. Provoz azylového domu ukončila Diecézní charita Brno s koncem roku 2018. Od 1. ledna jej převzalo město Břeclav, ale pouze jako ubytovnu.

„Když se Diecézní charita rozhodla zařízení ukončit, pobývalo v azylovém domě 25 lidí, na konci roku jich tam bylo 15, ale jeden z nich si zajistil vlastní bydlení," uvedl dnes místostarosta Jaroslav Válka (ČSSD), který má sociální věci v gesci.

Stejná pravidla jako v azylovém domě

V ubytovně platí prakticky stejná pravidla jako v době, kdy měla status azylového domu, nesmí se do ní například donášet alkohol. S obyvateli by měl pracovat tým, který působí ve vyloučené lokalitě v Břeclavi.

„Součastní obyvatelé platí denně stejnou částku jako dříve, tedy 130 korun. Mají také zajištěné dávky na bydlení v obdobném režimu jako dřív," dodal Válka.

Stavba půjde k zemi

Město chce najít současným obyvatelům ubytovny náhradní bydlení do konce května, nové nájemníky tam umisťovat nebude. Vzhledem k tomu, že ubytovna sídlí v prostorách přízemní montované stavby, která byla původně součástí vybavení staveniště, čeká ji po vystěhování obyvatel demolice.

Chyběly peníze na provoz

Diecézní charita Brno požádala o ukončení registrace azylového domu kvůli nedostatku peněz na konci září. Na provoz chybělo 860.000 korun a město žádost o toto financování zamítlo s tím, že už na jeho provoz v roce 2018 přispělo 407.000 korunami.

Městu Břeclav na provoz ubytovny do konce května přispěje i kraj částkou 400.000 korun.

Autoři | Foto Diecézní charita Brno

Štítky azylový dům, Břeclav, diecézní charita, Brno, uybtovna, ubytovna, charita, Jaroslav Válka, ČSSD

Z bývalého azyláku v Břeclavi se od ledna stala ubytovna. Zůstalo zde 14 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.