Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Moravská galerie zažila úspěšný návštěvnický rok. Nyní se hlavní budovy uzavřou

Moravská galerie zažila úspěšný rok. Přestože uzavřela dvě hlavní expozice v Místodržitelském paláci a Uměleckoprůmyslovém muzeu, návštěvnost za rok 2018 byla stále vysoká. Zásluhu na tom má především výstava Paneland, kterou zhlédlo na 27 tisíc lidí. V roce 2019 počítá Moravská galerie se zásadními změnami, v Místodržitelském paláci se otevře nová expozice věnovaná 19. století a Uměleckoprůmyslové muzeum čeká rekonstrukce a radikální proměna interiéru i nádvoří budovy.

Moravskou galerii navštívilo v loňském roce 131 292 osob. Návštěvnost po rekordních číslech z roku 2017 (kdy do Moravské galerie zavítalo na 140 tisíc lidí) mírně klesla, což je ovšem důsledek uzavření stálých expozic v Místodržitelském paláci a Uměleckoprůmyslovém muzeu, které se dočkají kýžené rekonstrukce.

Paneland táhl

Nejvýraznějším počinem Moravské galerie byla výstava Paneland: Největší československý experiment, která připomněla počátky panelové výstavby a ukázala, jak na fenomén sídlišť pohlíží současné umění. O výstavu byl enormní zájem, navštívilo ji 26 979 osob. Druhou nejnavštěvovanější výstavou Moravské galerie bylo Mezinárodní bienále grafického designu, které bylo poprvé koncentrováno do jedné budovy – Uměleckoprůmyslového muzea, což prezentaci aktuálních trendů v grafickém designu velmi prospělo. Bienále, jež se skládalo z Mezinárodní přehlídky a sedmi doprovodných výstav, navštívilo 12 120 osob.

V roce 2018, době velkolepých oslav stoletého výročí založení Československa, připravila Moravská galerie významný a velmi náročný výstavní projekt také v Místodržitelském paláci. Na výstavě Josef Šíma: Cesta k Vysoké hře jsou prezentovány plátna, kresby i grafiky z českých i francouzských galerií, k výstavě vyšel také obsáhlý katalog mapující Šímovo působení v umělecké skupině Vysoká hra. Důležitým počinem na poli uměleckohistorickém byla rovněž výstava 1968:computer.art, která připomněla zrod počítačového umění a také průkopnickou úlohu Jiřího Valocha.

Proměny u klíčových expozic

Rok 2019 bude pro Moravskou galerii ve znamení proměny klíčových stálých expozic v Uměleckoprůmyslovém muzeu a Místodržitelském paláci. Galerie tak naváže na rekonstrukci Pražákova paláce, kde prezentuje expozice nového a moderního umění ART IS HERE v souladu s dalšími formami zprostředkovávajícími umění, ať už je to Artotéka – půjčovna současného umění, knihovna, dětská herna nebo otevřené depozitáře.

„Právě teď vstupujeme do nového období – realizujeme velké množství změn, na které jsme se dlouho připravovali. Jde o modernizaci Uměleckoprůmyslového muzea, novou stálou expozici designu, expozici starého a užitého umění a zviditelnění Rodného domu Josefa Hoffmanna. Systematicky rozšiřujeme naše silné stránky – pracujeme na edici Junior, daří se nám oslovovat širší veřejnost, což souvisí také s nárůstem platících návštěvníků. Důležitým cílem je samozřejmě také získávání prostředků na provoz a akvizice,“ dodává ředitel Moravské galerie Jan Press.

Uměleckoprůmyslové muzeum na Husově se na rok a půl uzavře

Uměleckoprůmyslové muzeum bude po ukončení výstavy Jiří Kuhnert: Sketch the Dream na rok a půl uzavřeno, otevře se na podzim roku 2020 s novou expozicí designu a výstavou předního českého designéra Jiřího Pelcla. Už na podzim tohoto roku se otevře první část obnovené expozice umění 19. století v Místodržitelském paláci.

Foto Moravská galerie | Zdroj s použitím TZ

Štítky moravská galerie, Místodržitelský palác, uměleckoprůmyslové muzeum, výstava, rekonstrukce, umění, galerie, design, Josef Šíma, nádvoří, Mezinárodní bienále grafického designu, Josef Hoffmann, Jiří Pelcl

Moravská galerie zažila úspěšný návštěvnický rok. Nyní se hlavní budovy uzavřou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.