Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odpadky, zranění i úmrtí. Následky ohňostrojů nejsou lidem lhostejné, vzniká proto petice

Kouř, který zahalí i velké metropole, odpadky, jenž se válí dlouhé měsíce na ulicích, nesmírný hluk, vystresovaná nebo mrtvá zvířata. Tyto a další dopady ohňostrojů zburcovali lidi, kteří se rozhodli postavit se této „tradici“ a bojovat za její zákaz formou petice.

S mottem „Normální je nerušit, neznečišťovat a neohrožovat zbytečně životy ani zdraví spoluobčanů“ se pokusí autoři petice Za zákaz používání a prodeje zábavní pyrotechniky přesvědčit českou společnost, že ohňostroje do naší země nepatří. 

Jiří Malík zasvěcuje přírodě a životnímu prostředí celý život. Je ochrnácem přírody, zakladatelem spolku Živá voda i národní kampaně Koalice STOP HF. Také je předseda spolku Přátelé Zdobického údolí a České asociace pro odstranění azbestu.

Autorem je Jiří Malík a jeho kolegyně Nikola Alice Hurychová a Nikola Procházková. Myšlenky na petici se rodily více než rok, letošní Silvestr byl poslední kapkou. „Základ petice jsme vytvořili již loni, ale bohužel jsme ji kvůli dalším projektům nestihli dokončit. Počkali jsme tak ještě na letošní Silvestr, ten byl ale ještě horší, než jsme čekali,“ říká Jiří Malík, autor petice a předseda Spolku Živá voda.

Splašené stádo, udupané tele, zraněná labuť…

Následky silvestrovských oslav dokládají tisíce příspěvků na sociálních sítí, zprávy z nemocnic, útulků i záchranných stanic. „Na Silvestra a Nový rok jsme přijali třináct zraněných a jinak postižených živočichů. U pěti můžeme téměř s jistotou říci, že jejich zranění zavinily ohňostroje,“ uvádí na facebooku Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Mezi živočichy byli labutě, srna, káně nebo straka, která svůj boj o život prohrála.

Tato straka byla objevena na Silvestra večer, zraněním bohužel podlehla

Podepsání petice bude možné v elektronické podobě i papírové podobě. Petice je primárně určena sněmovně a jejímu petičnímu výboru, aby navrhl vhodný zákon.

I samotnému Jiřímu Malíkovi letos na Silvestra utekl kvůli hluku pes. „Sice je na umření, ale ještě za bílého dne utekl, zřejmě vlivem předčasných odpalů. A to se zdálo, že už nemůže o třech nohou ani náš pozemek opustit. Hledali jsme ho tři dny a zaběhl se na několik kilometrů,“ vypráví Malík.

Mezi zprávami a podněty, které se na konci roku na autory petice hrnuli, byl i příběh o stádu krav. „Petardy celé stádo vyplašily. Vystresované krávy bohužel ušlapaly čerstvě narozené telátko. Další kráva porodila již mrtvé mládě,“ uvádí autor petice a dodává, že majitelce vznikla statisícová škoda.

Podobné petice nejsou novinkou

Tato petice není první svého druhu. V minulosti vzniklo již několik petic za regulaci pyrotechniky, případně její omezení pouze na Silvestra. Tento dokument je ovšem mnohem propracovanější a odbornější. Odvolává se i na celou řadu zákonů. „Vytvořit petici trvalo našemu týmu desítky hodin. Ale splnil jsem slib, který jsem dal nejen sobě ale i mnoha lidem,“ komentuje Malík. Podle autorů je odpalování petard a pořádání ohňostrojů v rozporu hned s několika zákony, například se zákonem o ochraně přírody a krajiny, zákonem o ochraně ovzduší nebo tzv. Vodním zákonem.

V petici jsou zohledněny dopady na okolí i všechny živé organismy, nejen na domácí mazlíčky. „Jsou zde komplexně popsány všechny škody a dopady na stav a zdraví lidí. Častým popudem pro odmítání této zábavy je vliv na domácí mazlíčky, pyrotechnika se ovšem dotýká i zvířat divokých nebo hospodářských,“ říká autor.

Další podstatnou součástí petice jsou informace o kvalitě ovzduší v době vítání Nového roku i celá řada konkrétních případů z médií, sociálních síti i oficiálních vyjádření mnoha organizací. Nechybí ani mnohdy smutné, dojemné a chvílemi i poněkud drastické fotografie.

Autoři | Foto Záchranná stanice hl. m. Prahy, pixabay.com

Štítky petice, ohňostroje, silvestr, petardy, příroda, zvířata, ohňostroj, úraz, Jiří Malík, Poslanecká sněmovna ČR, Praha, Facebook

Odpadky, zranění i úmrtí. Následky ohňostrojů nejsou lidem lhostejné, vzniká proto petice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.