Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Silvestrovské ohňostroje zamořují vzduch ve velkých městech, ukázala analýza

Odpalování ohňostrojů a zábavní pyrotechniky podle meteorologů zhoršuje ovzduší, i když jen krátkodobě se při tom ve vzduchu zvyšují koncentrace znečišťujících látek. O silvestrovské noci má v tomto ohledu přitom horší vliv na kvalitu ovzduší pyrotechnika, kterou odpalují jednotlivci, než jeden velký ohňostroj. Vyplývá to z analýzy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Odpalování pyrotechniky se projevuje především nárůstem koncentrací suspendovaných částic a může docházet také k nárůstu koncentrací oxidů dusíku, a to vlivem hoření samotné pyrotechniky i zvýšenou intenzitou dopravy," uvedli meteorologové z brněnské pobočky ČHMÚ na svém webu.

Důležité jsou při odpalování ohňostrojů i meteorologické podmínky jako směr a rychlost větru, teplotní zvrstvení atmosféry nebo srážky, přičemž na konci roku 2018 byly rozptylové podmínky podle meteorologů kvůli velmi malé rychlosti větru spíše nepříznivé. Uvedli, že při nízké rychlosti větru se vzduch pomaleji promíchává a emise, které vzniknou hořením zábavní pyrotechniky, pak zůstávají dlouho na stejném místě.

Letošní Silvestr byl z hlediska čistoty vzduchu horší

V porovnání se Silvestrem 2017 byl ten uplynulý kolem půlnoci z hlediska krátkodobých koncentrací znečišťujících látek v ovzduší horší. „Vzhledem k podobným rychlostem větru na Silvestra 2017 a 2018 lze předpokládat, že nárůst byl dán vyšším množstvím odpalované pyrotechniky," doplnili meteorologové.

Štítky silvestr, ohňostroj, brno, ovzduší, ČHMÚ, Český hydrometeorologický ústav, vzduch, pyrotechnika

VIDEO: Silvestrovské ohňostroje zamořují vzduch ve velkých městech, ukázala analýza  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.