Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výstava Muchovy epopeje v Brně skončila. Veledílo se stěhuje zpátky do Prahy

Výstava části veledíla Alfonse Muchy v Brně skončila. Na expozici s názvem Alfons Mucha: Dva světy se přišlo od května do konce uplynulého roku podívat přes 75 tisíc lidí. Dílo nyní poputuje z brněnského výstaviště zpátky do depozitáře Galerie hlavního města Prahy.

Výstava byla v Brně k vidění od května do konce roku 2018. Zvláště v posledních dnech roku byl nápor návštěvníků obrovský. Organizátoři se proto rozhodli zvýšit denní kapacitu návštěvníku, přesto bylo pořád vyprodáno.

Výstava zaujala turisty z celého světa. Podle mluvčího veletrhů Jiřího Smetany si Muchu nenechali ujít především návštěvníci z Japonska či Jižní Koreje, kde je Mucha velmi oblíbený.

Kdy a kde bude další možnost spatřit Epopej, zatím není jasné. Muchovo dílo bylo dříve trvale vystaveno na zámku v Moravském Krumlově. V roce 2011 ho však převezli do Prahy. O vlastnictví části sbírky pláten se s Prahou dlouhodobě soudí vnuk slavného malíře John Mucha. Ten se již v minulosti nechal několikrát slyšet, že spory o vlastnictví ukončí ve chvíli, kdy nechá Praha pro veledílo postavit adekvátní výstavní budovu.

ČTĚTE TAKÉ: Zámek v Moravském Krumlově se dočká rekonstrukce za 120 milionů, vznikne zde Muchovo centrum 

V červnu letošníhi roku pak pražští radní schválili záměr umístit cyklus 20 pláten do nově postavené přístavby Lapidária Národního muzea na pražském Výstavišti. Ve hře je však i částečně návrat do Moravského Krumlova, které v minulém roce dosáhlo na dotaci a opraví za 120 milionů zdejší zámek, kde býval Mucha původně vystaven. Součástí rekonstrukce má být i vytvoření Muchova centra.

Foto Varvara Šatunova

Štítky muchova epopej, výstava, Brno, dva světy, výstaviště, ukončení, Alfons Mucha, Praha, Galerie hlavního města Prahy, Brněnské výstaviště, Moravský Krumlov, Jiří Smetana, Japonsko, John Mucha, Jižní Korea, Lapidárium Národního muzea

Výstava Muchovy epopeje v Brně skončila. Veledílo se stěhuje zpátky do Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.