Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: V hodonínské zoo se narodil páreček malých afrických lvíčat

Na sklonku roku 2018 se v hodonínské zoologické zahradě narodila dvě mláďata lvů jihoafrických. V brzkých ranních hodinách dne 13. prosince přišly na svět dvě samičky. První z nich se narodila po půlnoci, druhá v půl čtvrté ráno. Mláďata jsou zdravá a mají se čile k světu.

„Mláďata jsou nyní v ubikaci společně s matkou a mají se čile k světu. Samec byl od samice oddělen již několik dní před termínem porodu, čímž měla samice zajištěn klid při porodu,“ vysvětluje zooložka Zdenka Vavrysová a dodává, že z podobného důvodu byla hala šelmince, kde se mláďata nachází, úplně uzavřena i v následujících dnech po porodu.

Poklidná silvestrovská noc

Také obávanou silvestrovskou noc, která představuje stres pro většinu zvířat, zvládla matka v poklidu. Nyní je již pavilon zpřístupněn veřejnosti, sklo ubikace ale i nadále zůstává zatřeno barvou, aby zvířata nebyla rušena a postupně si zvykala na okolní vjemy. Nátěr bude odstraněn za několik týdnů. „V nejbližších dnech máme v plánu připojit k samici s mláďaty také samce. Dále mláďata čeká odčervení, očkování a čipování,“ upřesňuje Vavrysová.

Lvi jihoafrické vzácné smetanově bílé barvy chová hodonínská zoo od roku 2013, kdy byl z mezistanice v Zoo Chleby přivezen osmiměsíční samec pocházející z Lory Parku v Jihoafrické republice. Za měsíc za ním z polského Safari Parku Borysew přicestovala o několik dnů starší samička, která se nedokázala začlenit do tamní skupiny lvů. Po příjezdu byli postupně spojeni, což proběhlo bez komplikací.

Předchozí porody skončily nešťastně

Samice již v minulosti dvakrát zabřezla, mláďata se v obou případech narodila mrtvá. Nyní se tedy jedná o první mláďata tohoto druhu v Zoo Hodonín.

Historie chovu lvů v Zoo Hodonín je dlouhá téměř jako její existence. Na začátku zde byli chováni lvi pustinní, ke kterým v roce 2008 přibyli v přírodě již vyhynulí lvi berberští. Těch se zde vystřídalo několik a jedna lvice berberská zde zůstává na dožití v tzv. starém šelminci. Místo po lvech berberských v novém šelminci zaujal současný pár lvů jihoafrických, vzácné smetanově bílé barvy. Tu způsobuje tzv. leucizmus, což je porucha pigmentace, jež způsobuje světlou barvu kůže i srsti.

Rekordní návštěvnost v roce 2018

V roce 2018 zaznamenal hodonínská zoo rekordní návštěvnost. V roce 2017 bránu zoo překročilo 172 140 osob, což je o 5776 více, než v roce předchozím. Mezi lákadla hodonínské zoo patří kromě lvů jihoafrických a tygrů ussurijských také jaguáři.

K dalším zajímavostem patří i tři druhy tamarínů (pinčí, žlutoruký, vousatý) a skupinka šimpanzů a kočkodanů zelených. Z ptačích druhů stojí za zmínku plameňáci růžoví a kolekce sov či sojkovců. V pavilonu akvárií si návštěvníci mohou prohlédnout žraloka černoploutvého ve společnosti mnoha dalších mořských živočichů. Dále jsou v zoo k vidění antilopy, zebry, klokani či velbloudi.

„V roce 2019 plánujeme otevření rekonstruovaného pavilonu ptáků a zrekonstruované expozice suchozemských želv a surikat," uzavřela mluvčí zoo Marie Blahová.

Foto Zoo Hodonín | Zdroj s použitím TZ

Štítky Zoo Hodonín, lvíčata, lev africký, narození, mláďata, porod, pavilon, silvestr, Zoologická zahrada Hodonín, ZOO Chleby, zoologická zahrada, Jihoafrická republika

FOTO: V hodonínské zoo se narodil páreček malých afrických lvíčat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.