Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soud v Brně zamítl žaloby aktivistů z hnutí Slušní lidé na rezidentní parkování

Krajský soud v Brně zamítl respektive odmítl zbylé dvě žaloby radikálního hnutí Slušní lidé proti systému rezidentního parkování v Brně. Rozhodnutí nejsou pravomocná, lze proti nim podat kasační stížnost, prozradila mluvčí soudu Eva Angyalossy. Soud už dříve jednu žalobu hnutí projednával veřejně, také ji zamítl. Zvolený způsob regulace není podle soudu excesivní ani nijak násilný.

Soud dostal od advokáta hnutí Ludvíka Kummera tři podání, všechna se týkala rezidentního parkování a s tím spojené městské vyhlášky. „Nelíbilo se nám zejména to, že oproti schválenému dokumentu Strategie parkování byl zakázán vjezd do ulic, které byly dříve normálně přístupné. Domníváme se, že toto je zcela neproporcionální opatření," uvedl už dříve Kummer.

Soud se jednou z žalob zabýval na veřejném zasedání na konci listopadu, zamítl ji. Podle odůvodnění zvolený způsob regulace není excesivní či nijak násilný a nejde ani o žádné drastické omezení dostupnosti centra, jak podle soudu uváděl navrhovatel. Soud poukázal na to, že centrum města si zasluhuje regulaci dopravy, jde o kulturní území, památkovou rezervaci. „Veřejnosti se centrum neuzavírá, veřejnost je pouze motivována k využití jiné dopravy, jde o legitimní cíle města," uvedla tehdy v odůvodnění soudkyně Veronika Baroňová.

Soud neveřejně rozhodoval u zbylých dvou podání, jedno zamítl, druhé odmítl. Rozhodnutí nejsou pravomocná, lze podat kasační stížnost do dvou týdnů ode dne jejich doručení. Podle Angyalossy soud momentálně žádnou další žalobu ohledně rezidentního parkování neeviduje.

Rezidentní parkování v historickém jádru Brna platí od září, do centra mohou vjet jen rezidenti s trvalým bydlištěm v této oblasti nebo abonenti s provozovnou v místě. Ostatní musejí za poplatek parkovat na okraji nebo v parkovacích domech, do historického jádra nemají vjezd povolený. Od listopadu přibyly tři další zóny severně od historického centra, zahrnují například ulici Veveří nebo třídu Kapitána Jaroše.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky rezidentní parkování, žaloby, žaloba, parkování, Brno, regulace, Krajský soud v Brně, Otakar Jaroš

Soud v Brně zamítl žaloby aktivistů z hnutí Slušní lidé na rezidentní parkování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.