Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jižní Moravě se příští rok zdraží teplo i voda. Nejvíce si připlatí ve Vyškově

Obyvatelé Brna a okresních měst na jižní Moravě si příští rok připlatí především za teplo a vodu, vyplývá z ceníků poskytovatelů služeb. Teplo zdražuje kvůli výraznému růstu cen energií na burze, voda zdražuje kontinuálně, letos mezi dvěma a pěti korunami za metr krychlový. Nejvýraznější zdražení tepla čeká obyvatele Vyškova, a to z 598 na 684 korun za gigajoule. Naopak již léta zůstávají ve stejné výši poplatky za odpad, stejně tak nezdražuje od roku 2012 jízdné v MHD ani v regionálních autobusech a vlacích.

Vzrůstající cena energií, které lidem dodávají komerční firmy, má dopad i na růst ceny tepla. Ve Vyškově půjde cena nahoru kvůli tomu, že plyn bude i po veřejné soutěži dodavatele o 51 procent dražší než dosud. Ve Znojmě teplo zdražuje z 590 na 635 korun. Jen mírné zvýšení se čeká v Hodoníně. Nahoru půjde i cena v Blansku, proti ostatním městům je však nižší. Místo 528 bude stát teplo 552 korun za gigajoule. Kotelny totiž teprve nedávno převzalo město a díky tomu se skokově cena snížila, což byl hlavní důvod převzetí. Jen tím lze podle města dosáhnout toho, aby se lidé z centrálního systému neodpojovali.

Cenu ještě neznají v Brně, letos se platí 635 korun. Naopak zlevnění mohou lidé očekávat v Břeclavi, ze 637 korun zhruba o 60 Kč. „Městská společnost Teplo Břeclav po dlouhém vyjednávání podepsala s majitelem centrální kotelny firmou innogy Energo smlouvu o dodávkách tepla na období 2019 až 2022 ve středu města. Současně se obě strany dohodly, že Teplo bude pro innogy Energo kotelnu provozovat, čímž dojde k úspoře nákladů," uvedl mluvčí Břeclavi Jiří Holobrádek.

Cena vody roste dlouhodobě, navíc firmy cítí v době ekonomické konjunktury z marketingového hlediska ideální dobu pro zdražování. Na jižní Moravě zatím cena vodného a stočného zůstává pod hranicí 100 korun za kubík, v případě Blanska a Břeclavi už ale jen o haléře. V prvním případě bude stát 99,85, ve druhém 99,59. Přes 90 korun, konkrétně 93,22 bude stát voda ve Znojmě, ve Vyškově 90,85. V Brně se po loňské stagnaci cena zvyšuje na 79,53 koruny. Nejnižší je cena v Hodoníně, a to 77,33 koruny, lidé však platí ještě pevnou taxu za vodoměr, minimálně 863 korun.

Města tak v době zdražování alespoň již několikátým rokem nezdražují cenu za svoz odpadu, navíc většina z nich poskytuje úlevy dětem a důchodcům. Nejvyšší je poplatek v Brně, kde činí 670 korun, v Hodoníně a Břeclavi lidé zaplatí 600 korun. Ve Vyškově činí 580 korun, v Blansku 540, nejnižší je ve Znojmě, kde lidé platí 400 korun.

Více peněz lidé nevydají ani za veřejnou dopravu, kde se ceník řídí tarifem Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Jízdenky stojí stejně už od roku 2012, kdy se zdražovaly naposledy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cena, plyn, voda, stočné, teplo, Jihomoravský kraj, Vyškov, Brno, Břeclav, Znojmo, Hodonín, Blansko

Na jižní Moravě se příští rok zdraží teplo i voda. Nejvíce si připlatí ve Vyškově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.