Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Masarykova univerzita udělí nejvyšší ocenění slovenskému prezidentovi Andreji Kiskovi

U příležitosti oslav 100. výročí svého založení udělí Masarykova univerzita (MUNI) Velkou zlatou medaili slovenskému prezidentovi Andreji Kiskovi. Nejvyšší univerzitní ocenění předá prezidentovi rektor MUNI Mikuláš Bek 29. ledna 2019 v 10 hodin v aule na právnické fakultě.

Prezident Kiska nerezignuje na hodnoty, na kterých stojí naše škola, říká rektor

Velká zlatá medaile se uděluje nejvýznamnějším domácím i zahraničním představitelům veřejného života jako ocenění jejich zásluh o demokracii a lidstvo. „Prezident Andrej Kiska patří mezi státníky, kteří ctí hodnoty, na nichž stojí i Masarykova univerzita a které jsou základem fungování demokratické společnosti. Hodnoty jako svoboda, úcta k pravidlům a zodpovědnost je potřeba stále prosazovat a chránit. A zejména v době, kdy často vítězí populismus a autoritářství, je nutné ocenit a vyzdvihovat ty, kteří na ně nerezignovali,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Blízké spojení Čechů a Slováků v Brně

Rektor také připomněl důležitost přetrvávajících česko-slovenských vazeb. „Vznik Masarykovy univerzity je historicky spojený se vznikem Československa, o kterém rádi říkáme, že na naší univerzitě nikdy nepřestalo existovat. Češi a Slováci jsou si v Brně blíž než kdekoliv jinde,“ dodal Bek. Na Masarykově univerzitě studuje více než pět tisíc Slováků, a tvoří tak zhruba šestinu z celkového počtu studentů, přesahujícího v letošním roce 30 tisíc.  

Vedle prince Charlese či Madeleine Albrightové 

Posledním držitelem Velké zlaté medaile Masarykovy univerzity je kníže z Lichtenštejna Hans Adam II., který ji převzal v roce 2011. V minulosti stejné ocenění získali například Charles, princ z Walesu, tehdejší ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová nebo někdejší polský prezident Aleksander Kwasniewski.

Celý rok ve znamení oslav

Masarykova univerzita si bude připomínat 100 let od založení, které připadá na 28. ledna, v průběhu celého roku 2019. Vedle oceňování významných osobností spjatých s univerzitou nabídne studentům, zaměstnancům i široké veřejnosti koncerty, hokejové utkání, filmový festival nebo výroční výstavu.

Vrcholem oslav bude Festival MUNI 100, který 15. června zabere na celý den pavilon A na brněnském výstavišti. Vedle prezentace jednotlivých součástí univerzity a kulturních akcí pro širokou veřejnost bude především největším absolventským srazem Masarykovy univerzity v historii.

Tisková zpráva | Foto mujprezident.cz

Štítky Masarykova univerzita, Andrej Kiska, ocenění, Mikuláš Bek, slavnost, zlatá medaile, Karel III. Britský, Madeleine Albrightová, Brno, Aleksander Kwaśniewski

Masarykova univerzita udělí nejvyšší ocenění slovenskému prezidentovi Andreji Kiskovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.