Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na dvou místech v Brně byl letos výrazně překročen limit polétavého prachu

Na dvou měřicích stanicích v Brně byl letos překročen zákonný limit pro polétavý prach stanovený na 35 dní v roce. Jedná se o Zvonařku s 55 dny a Úvoz se 46 dny, tedy stanice s velmi hustou automobilovou dopravou. V ulici Svatoplukova to zatím bylo rovných 35 dnů v roce, uvedli dnes zástupci iniciativy Dejchej Brno.

Polétavý prach poškozuje zdraví člověka

Polétavý prach obsahuje mikročástice sloučenin síry a dusíku, amonných solí, uhlíku, některých kovů, případně těkavých organických látek a polyaromatických uhlovodíků. Dlouhodobé vystavení vysokým koncentracím polétavého prachu podle odborníků poškozuje dýchací a srdečně-cévní ústrojí a zkracuje délku života. Přispívá ke vzniku astmatu a plicních chorob, včetně rakoviny plic, zvyšuje také počet onemocnění vysokým krevním tlakem a úmrtnosti na srdeční infarkty nebo mozkové mrtvice.

Každý rok skončí v nemocnici stovky lidí z Brna s nemoci dýchacího systému

„Nedávno provedení hodnocení zdravotních rizik ukazuje, že více než 600 obyvatel Brna může být každý rok hospitalizováno pro vážná onemocnění srdce a cév, neboť jsou nuceni dýchat vzduch příliš znečištěný prachem. Kromě toho mají prachové částice v ovzduší na svědomí více než 160 nemocničních příjmů pro vážné nemoci dýchacího systému a téměř stovku předčasných úmrtí," uvedl expert v oblasti zdravotních rizik z Centra pro životní prostředí a zdraví Miroslav Šuta.

Prachové částice výrazně škodí i dětem

Prachovým částicím v ovzduší lze podle něj také přičíst to, že více než 100 dětí ročně onemocní v Brně chronickou bronchitidou i zhruba 50 procent astmatických záchvatů u dětí. „Brno bohužel dlouhodobě neplní ani platné limity ani stávající hodnoty doporučované odborníky pro ochranu lidského zdraví," uvedl Šuta.

Kvóta 35 dní, kdy smí být překročen denní limit pro polétavý prach, vychází z evropské legislativy a české legislativa jej převzala do zákona o ovzduší. V roce 2017 síť měřících stanic v Brně zaznamenala přeslimitních dnů na stanici Zvonařka 40 a na Svatoplukově 36. U Dětské nemocnice jich bylo 35.

Autoři | Foto Michal Šindelář

Štítky polétavý prach, limity, překročení, zvonařka, úvoz, Brno, nemoc, zdraví, vzduch, Miroslav Šuta, Dětská nemocnice FN Brno

Na dvou místech v Brně byl letos výrazně překročen limit polétavého prachu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.