Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Masarykova univerzita v zimě vypraví dvě expedice do Antarktidy

Brněnská Masarykova univerzita vypraví v tuto zimu do Antarktidy dvě expedice. Vedle tradiční výpravy na základnu J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse vědci vyrazí i na Nelsonův ostrov, kde si univerzita pronajala stanici od Českého antarktického nadačního fondu. Vědci to dnes uvedli na tiskové konferenci.

Mikriobiologů, paleontologové, rostlinná fyzioložka či lékař

Expedice na základnu J. G. Mendela bude mít 13 členů, z toho budou tři ženy. Účastnit se jí budou dva technici, lékař a deset vědců z různých oborů, například mikrobiologové, paleontolog či rostlinná fyzioložka. Vědci nebudou pouze z Masarykovy univerzity, ale i z České geologické služby a Ostravské univerzity.

„Na výpravě se zaměříme například na svahové deformace související s odledněním ostrova nebo na odběr vzorků pro datování postupů a ústupů místních ledovců v nedávné geologické minulosti," uvedl vedoucí expedice Daniel Nývlt.

Letadlem, lodí, vrtulníkem

Výzkumníci vyrazí na cestu 4. ledna, kdy se letecky přesunou do chilského Punta Arenas. Odtud se pak letecky dostanou na ostrov krále Jiřího, kde přesednou na vojenskou loď Aquiles. Na ní se expedice co nejvíce přiblíží k základně, aby mohla poslední část přeletět vrtulníkem. Do Česka by se vědci měli vrátit v první polovině března.

Pronájem na 99 let

Na Nelsonův ostrov v souostroví Jižních Shetland vyrazí šestičlenná výprava. Masarykova univerzita si na 99 let pronajala od Českého antarktického nadačního fondu tamní stanici, kterou založil cestovatel Jaroslav Pavlíček.

Odpadky jako umění

„Naším úkolem bude připravit místo tak, aby v budoucnu bylo možné zahájit rekonstrukci stanice. Půjde především o úklid odpadu, který tam vyplavilo moře," uvedl Pavel Kapler, který výpravu povede. Část odpadu podle něj chtějí výzkumníci přivézt a vystavit v Praze formou uměleckého díla, aby jím upozornili na ohrožení planety odpadky.

Odpadu je v místě odhadem šest metrů krychlových, co výzkumníci nepřevezou do Prahy, převezou k likvidaci do Chile. Stanice by v budoucnu měla sloužit pro výzkum přímořské části Antarktidy a jako technicko-logistické zázemí pro stanici J. G. Mendela.

Poslední výpravě nepřálo počasí

Předchozí výprava trvala asi tři měsíce, rekordních 19 účastníků k jižnímu pólu zamířilo koncem loňského roku, zpět se vrátili na začátku dubna. Proti předchozímu roku účastníkům ale nepřálo počasí, práce komplikoval sníh a mráz, zamrzl zdroj pitné vody i čidla ve vodě.

Mendelova polární stanice loni oslavila desáté výročí založení, fungovat začala 22. února 2007. Její vybudování stálo asi 60 milionů korun. Mezi významné objevy patří důkaz existence fosilních živočišných hub v Antarktidě či objev pozůstatků vodního ještěra plesiosaura.

Autoři | Foto Polární výzkum Masarykovy univerzity

Štítky Antarktida, Masarykova univerzita, výzkum, expedice, Nelsonův ostrov, odpad, James Clark Ross, Praha, Česká geologická služba, Ostravská univerzita, Chile, Česko

Masarykova univerzita v zimě vypraví dvě expedice do Antarktidy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.