Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Mobily Huawei podle úřadů můžou obsahovat špionážní software

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje před telefony značek Huawei a ZTE. Údajně můžou představovat bezpečnostní hrozbu.

 

Čínské soukromé společnosti mají ze zákona společnost poskytovat vládě informace

„K vydání tohoto varování nás vedly naše poznatky včetně poznatků z činnosti našich bezpečnostních partnerů a také zjištění našich spojenců. Hlavním problémem je právní a politické prostředí Čínské lidové republiky, ve kterém uvedené společnosti primárně působí. Čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajských aktivitách, a tudíž pouštět je do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může představovat hrozbu," říká ředitel NÚKIB Dušan Navrátil.

Čínská společnost se brání

Toto tvrzení Huawei popírá a vyzývá úřad, aby místo pošpiňování jeho reputace předložil fakta. Kybernetická bezpečnost podle mluvčí české pobočky Huawei Magdy Teresy Partyky je a vždy byla hlavní prioritou firmy. A má dostatek prokazatelných zkušeností v Česku a po celém světě, které potvrzují, že její výrobky a řešení jsou bezpečné.

Huawei je největším dodavatelem mobilních sítí pro české operátory

Huawei Technologies je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě a největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Zařízení Huawei používají vedle některých ministerstev také například Správa Pražského hradu, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Správa železniční dopravní cesty nebo společnost Lesy ČR.

Babiš vystavil Huawei stopku

Oficiální záporné stanovisko k přítomnosti příslušenství od společnosti Huawei vyjádřil dnes i premiér Andrej Babiš (ANO). Babiš  nařídil, aby se Úřad vlády ČR zbavil všech mobilů od čínské firmy.  „Já jsem zjistil před několika měsíci, že máme na úřadě vlády nějaké mobily od Huawei. Nevím, kde se tam vzaly. Zkrátka jsem nařídil, aby šly pryč," řekl dnes premiér Babiš.Stejně bude postupovat například ministerstvo průmyslu a obchodu.

Spolupráci s Huawei zakázaly či omezují také některé další západní země. Obávají se toho, že její výrobky mohou obsahovat špionážní software.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mobil, smart phone, Huawei, špionáž, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, Andrej Babiš, Čína, Dušan Navrátil, Úřad vlády České republiky, Samsung, Česko, ANO 2011, Správa železniční dopravní cesty

Mobily Huawei podle úřadů můžou obsahovat špionážní software  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.