Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dražba unikátního zvonu vynesla brněnskému hospicu přes 50 tisíc korun

Více než 50.000 korun vynesla v Brně dražba unikátního zvonu s podpisy všech prezidentů od založení Československa. V tiskové zprávě to dnes uvedla za pořadatele dražby Aneta Kárná. Zvon vznikl k letošnímu stému výročí Československa. Nyní je na adventních trzích na Zelném trhu a každý si na něj může zazvonit. Peníze půjdou Hospici svaté Alžběty v Brně, který se stará o umírající lidi.

Nejvyšší částku nabídla dvojice brněnských podnikatelů

Zvon na internetové aukci vydražili majitelé společnosti Renocar Miloš a Pavel Vránkovi. „Vydražili jsme ho za 50.400 korun, ale hospici věnujeme přes 52.018 korun," uvedl Miloš Vránek.

Vyvolávací cena dražby byla 1918 korun. Skončila v neděli. Vránkovi využili možnosti koupě ihned za 50.000 korun a přidali ještě něco navíc, v částce se tedy odráží 50.000 korun plus letošní symbolický rok 2018. Noví majitelé získají zvon po skončení trhů, tedy 23. prosince. „Umístíme ho v autosalonu a budeme na něj zvonit při každé slavnostní příležitosti. Chceme tak zapojit naše zákazníky, protože pouze díky nim můžeme podporovat dobročinné projekty," uvedl Vránek.

Autorem zvonu o výšce i průměru kolem 20 centimetrů je Jan Šeda, který se specializuje na kovolitectví. Zvon je odlitý z cínového bronzu. Je to jediný exemplář, další takový už nevznikl. Navíc jej zdobí PF 2118, aby nesl štěstí i dalších 100 let.

Peníze půjdou hospicu

Výtěžek dostane Hospic sv. Alžběty, který sídlí v Kamenné ulici v Brně. Má 22 lůžek a chystá další. Hospicová péče poskytuje komplexní pomoc a podporu nemocným v pokročilé a konečné fázi nevyléčitelných onemocnění. Podpory se dostává i blízkým nemocných.

Autoři | Foto MČ Brno-střed

Štítky zvon, dražba, brno-střed, hospic u sv. alžběty, Brno, Československo, Zelný trh (Brno), Jan Šeda

Dražba unikátního zvonu vynesla brněnskému hospicu přes 50 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.