Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnští komunisté podali ústavní stížnost proti výsledkům komunálních voleb v Brně

Městský výbor KSČM v Brně podal ústavní stížnost na výsledky říjnových komunálních voleb v Brně a na městské časti Brno-střed. Krajský soud již v minulých týdnech změnil výsledek voleb v Brně - Kohoutovicích, komunistické straně uznal o 600 neoprávněně nezapočítaných hlasů více, čímž získali v městské části mandát. Komunisté však chtějí přepočet i v případě brněnského středu a magistrátu.

„Důvodů k podání této stížnosti bylo více. I když soud konstatoval nezákonnost při volbách v městě Brně, za významnou ji vyhodnotil jen pro volby v Kohoutovicích a ne též pro volby zastupitelstev Brna a Brna-středu," uvedl mluvčí KSČM v Brně Aleš Růčka. Růčka narážel na situaci z Kohoutovic, kde brněnský krajský soud komunistům přiznal o 600 hlasů víc. Jejich kandidát tak získal zastupitelský mandát na úkor kandidáta lidovců.

Komunisté jsou přesvědčeni, že výsledky voleb byly nezákonně ovlivněny. „Získali jsme 4,13% hlasů do Zastupitelstva města Brna a 3,1% do Zastupitelstva městské části Brno-střed a tento volební zisk tedy není nevýznamný a při kontrolním přepočtu hlasů mohla nastat situace, kdy by překročil 5% a tedy získal mandáty," dodal mluvčí.

Stejné volby ve stejný okamžik, přezkoumat se musí i ostatní okrsky, zlobí se komunisté

Brněnský krajský soud sice uznal nárok komunistů v Kohoutovicích, nepřistoupil ale k přepočítání hlasů v řadě dalších volebních okrsků s odůvodněním, že pro to neshledal dostatek významných indicií.

„Přitom šlo o tytéž volby ve stejný okamžik. Jestliže je soudem uznána vada volby do zastupitelstva městské části, je logické, že mohou obdobnými chybami zasaženy i souběžně konané volby do Zastupitelstva města Brna. Soud měl tedy vážné indicie o vadách při sčítání odevzdaných hlasů pro stěžovatele," uzavřel Růčka.

Ústavní soud stížnost přijal. Zatím však není jasné, kdy se jí budou soudci zabývat. 

Foto KSČM

Štítky KSČM, Brno, komunisté, ústavní stížnost, komunismus, volby, městská část, Brno-střed, Krajský soud v Brně, Zastupitelstvo města Brna

Brněnští komunisté podali ústavní stížnost proti výsledkům komunálních voleb v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.