Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnská hvězdárna postaví na Svátek světla na Kraví hoře fotonový tunel

Brněnská hvězdárna postaví na Kraví hoře patnáct metrů dlouhý fotonový tunel. Průhlednou audiovizuální konstrukci připravovanou pro takzvaný Svátek světla mohou lidé navštívit v pátek mezi 17:00 a 22:00. Světelný tunel bude osázený stovkou LED svítidel, která budou reagovat na autorskou hudbu. Vstup na akci je zdarma.

Vše je vlnění

Dění v tunelu mohou návštěvníci pozorovat z celého parku, ale nejlepší podívanou podle představitelů hvězdárny zažijí přímo v jeho nitru. Konstrukce má seznámit diváky s fotony. „Je to veškeré elektromagnetické vlnění. Všechny objekty ve vesmíru, nás lidi nevyjímaje, vyzařují fotony," prohlásil ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Tunel má také chránit Brňany před upíry, vlkodlaky a dušemi zemřelých - podle pověry totiž v den zimního slunovratu na okamžik umírá Slunce a lidé se proti bájným stvořením musí chránit vlastním světlem. Akce je součástí projektu Jihomoravský kraj fandí vědě.

Vánoce na hvězdárně

O den později pořádá brněnské planetárium akci Vánoce na hvězdárně. Program je zaměřený na rodiny s dětmi a zahrnuje například dětské dílničky, projekci dětských pořadů nebo divadelní pohádky. Vánoce na hvězdárně ukončí ohňostroj s názvem Vánoční komety doprovázený hudbou, který bude k vidění v parku na Kraví hoře.

Očekává se velký zájem

„Nejlépe se lidé na Kraví horu dostanou autobusy linek x4 a 68. Dopravní podnik bude spoje posilovat, předpokládáme totiž velký zájem veřejnosti," řekl Ondřej Morávek z produkční společnosti Snip & Co.

Hvězdárna pak bude mít až do 25. prosince zavřeno. Od 26. prosince do konce roku mohou lidé přijít na akci Vesmírné Vánoce, na které planetárium promítne tři filmy. Návštěvníci uvidí filmy Se zvířátky o vesmíru, Tajemství gravitace - po stopách Alberta Einsteina a Hvězdný cirkus. Na Nový rok lidé mohou přijít na projekci pořadu Astronaut za zvýhodněné vstupné.

Autoři | Foto Svátek světla/Facebook

Štítky svátek světla, Hvězdárna a planetárium Brno, Kraví hora, fotonový tunel, hvězdárna, tunel, Vánoce, Albert Einstein, Slunce, hudba, Brno, Jihomoravský kraj

Brněnská hvězdárna postaví na Svátek světla na Kraví hoře fotonový tunel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.