Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dvanáctiletý kluk pomohl se záchranou muže s epileptickým záchvatem

Dvanáctiletý Vojta z Hroznové Lhoty je aktivní sportovcem a hokejistou. Když se jednou Vojta vracel ze zimního stadionu v Hodoníně, kde navštěvuje hokejovou základní školu, uviděl na zemi ležet muže, který evidentně nebyl v pořádku. Vojta neváhal a vydal se muži na pomoc.

Mladý hoch pohotově vytáhl telefon a zavolal na tísňovou linku. V tu chvíli samozřejmě netušil, že člověk, který leží na zemi, má epileptický záchvat. Udělal ale to nejlepší, co mohl, volal pro pomoc.

Udělal vše, co mohl

„Vojta to udělal skvěle, zavolal nám a snažil se popsat, co se stalo. Vyslali jsme na místo lékařskou posádku z Hodonína. Musím toho chlapce moc pochválit, byl statečný, vůbec to pro něj nebylo jednoduché,“ vysvětlilaoperátorka KZOS Monika Klusáková.

Silný životní zážitek

Že to byl pro Vojtu silný zážitek a zátěžová situace, potvrzuje i jeho maminka, Simona Horňáková: „Vojta pak doma skoro nemluvil, bylo vidět, jak moc ho to zasáhlo. A jediné, co ho zajímalo, bylo to, zda je pacient v pořádku, tak jsem se to pak snažila zjistit.“  Muže převezli záchranáři do kyjovské nemocnice, kde mu lékaři pomohli. Vojta tak mohl být klidný. „Jsem rád, že to dobře dopadlo. Dělal jsem, co jsem mohl,“ prohlásil statečný školák.

Osobní exkurze za odměnu

Malého hrdinu pozvali záchranáři za odměnu do sídla jihomoravské záchranky, aby si prohlédl operační středisko i sanitky. „Moc se mi tu líbí, přemýšlím o tom, že bych se sám stal jednou záchranářem, ale hokejistou bych byl taky rád,“ uvažuje nahlas Vojta, který záchranáře obdaroval nečekaným dárkem - soškou anděla. „Ať vás tady všechny ochraňuje,“ vzkázal záchranářům.

„Tak děkujeme, Vojto, nejen za toho anděla, ale hlavně za to, že ses snažil pomoct," vzkázala mladému odvážlivci mluvčí záchranné služby Michaela Bothová.

Foto ZZS JMK

Štítky záchranáři, zzs jmk, vojta, zachránce, Hodonín, Hroznová Lhota

Dvanáctiletý kluk pomohl se záchranou muže s epileptickým záchvatem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.