Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Zásahovka vlétla na pěstitele. Srbským dealerům zabavila 17 kilo trávy a 236 rostlin

Tři zlikvidované pěstírny, deset zadržených lidí, 17 kilogramů již připravené marihuany, 236 rostlin a střelná zbraň včetně munice. Taková je bilance úspěšného zásahu celníků u případu s pracovním názvem IBAR pod hlavičkou brněnského Protidrogového oddělení Generálního ředitelství cel.

„Koncem dubna získali pracovníci protidrogového oddělení prvotní informace o skupině osob pravděpodobně srbské státní příslušnosti, která měla v rodinném domě na Blanensku provozovat indoorovou pěstírnu konopí," uvedla mluvčí celníků Lada Temňáková. 

Postupem času pak celníci zjistili, že se činnost skupiny průběžně přesouvá do dalších pěstíren v Olomouckém a Zlínském kraji. „Pro svoji nelegální činnost skupina využívala pronajaté rodinné domy, ale také byty, a to především v Brně," dodala mluvčí.

Dobře organizovaná skupina

Úkoly členů skupiny byly jasně rozdělené od pronájmů nemovitostí, zajištění vybavení pěstíren, jejich vytvoření, financování pořizovacích nákladů a provozu, převozu komponent až po zahradníky.

Někteří členové gangu přijížděli do České republiky jen nárazově, když bylo třeba pomoci se sklizní, tvorbou nebo přesunem pěstírny. Vyrobená marihuana měla být následně distribuována do Rakouska a Německa.

Devět Srbů a jeden Bosňan

Po nashromáždění dostatku informací a důkazů se na podzim celníci rozhodli pro závěrečný tah. V jednom dni uskutečnili čtyři domovní prohlídky, dvě prohlídky jiných prostorů a pozemků, zajistili dva byty, ve kterých se zdržovali pachatelé, 3 500 korun a 1 560 Eur v hotovosti, dvoje padělané doklady a části zařízení pěstíren. Zatkli deset lidí, z nichž devět byli Srbové a jeden občan Bosny a Hercegoviny.

„Devět zadržených osob skončilo ve vazbě s návrhem na zahájení trestního stíhání pro podezření ze spáchání zvlášť závažného trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy," upřesnila mluvčí. Dealerům nyní hrozí 8 až 12 let vězení.

Foto Celní správa | Zdroj s použitím TZ

Štítky Ibar, okres Blansko, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Brno, Česko, rostliny, Německo, Rakousko, Bosna a Hercegovina

VIDEO: Zásahovka vlétla na pěstitele. Srbským dealerům zabavila 17 kilo trávy a 236 rostlin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.