Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Jihomoravský kraj má nové logo. Na internetu se však s velkým nadšením nesetkalo

Jihomoravský kraj má po osmi letech nové logo. Novinářům ho představilo vedení kraje v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO). Nápis Jihomoravský kraj nebo zkráceně jmk se nese v modré a červené barvě, která vystřídala předešlou modrou, žlutou a zelenou. Navíc základem je písmenko M, které tvoří srdce nápisu.

Loga za dva miliony

Náklady na zakázku byly téměř dva miliony korun. Za ně vznikla dvě loga, jedno pro Jihomoravské kraj a jedno pro region Jižní Morava, obě ve stejném červeno-modrém provedení. „Vznikly dva vizuální styly a dva manuály. Součástí zadání byl kraj jako takový a potom také destinační značka," uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Logo kraj postupem času zavede na web, tiskoviny, reklamní předměty, bannery, ale i na smlouvy.

Logo vybrala komise složená i z odborníků

Kraj vypsal na podobu loga výběrové řízení. Ze šesti návrhů čtyř agentur vybírala odborná komise. Byli v ní politici, ale především odborníci. „Rozhodli jsme se pro změnu na základě hodnocení nezávislého názoru odborníků, kteří doporučili modernější pojetí komunikace včetně loga kraje," uvedl Šimek.

S logem je spokojený. „Věřím, že se nám prostřednictvím tohoto moderního vizuálního stylu podaří prezentovat, co kraj dělá, jaké jsou jeho priority, a zejména že dojde k jednotné komunikaci kraje jako správního celku i kraje jako destinační značky," dodal Šimek.

Tři nohy "M" jako historie, současnost a budoucnost

Základem loga je nápis Jihomoravský kraj. Hlavní je písmeno M, které je oproti ostatním modrým písmenům červené, čímž tvoří srdce nápisu. Vnitřní spojitost písmena je taková, že jeho tři nožky obsahují historii, současnost a budoucnost, takže je podle tvůrců nápis nadčasový. Na písmeno m navíc začínají dominanty jako Morava, Macocha, Moravský kras, Mohyla Míru, ale také modrotisk nebo muzea. V klipu kraj znázornil písmeno M jako klenbu historických staveb, obrysy střech vinných sklepů, ale také jako obrácené poprsí slavné Věstonické Venuše.

Lidé na sítích kritizují provedení i cenu

Nově představené logo vyvolalo na sociálních sítích značný ohlas. Z drtivé většiny jde o negatitvní zpětnou vazbu. Trnem v oku je zejmína přemrštěná cena za jednoduchost loga. „Koukám klasicky někdo něco narychlo hodil do malování a pak k tomu pár dnů vymýšlel co že to vlastně znamená," uvedl na Facebooku Adam Furik. „M" jako milión!  ...nezlobte se, jsem za čistotu loga, ale tohle je prostě přeplacená blbost!," komentoval zase uživatel Dalibor Krch.

Líbí se vám nové logo Jihomoravského kraje?

Celkem hlasovalo437 čtenářů

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky Jihomoravský kraj, logo, představení, Bohumil Šimek, nápis, ANO 2011, Facebook

FOTO/VIDEO: Jihomoravský kraj má nové logo. Na internetu se však s velkým nadšením nesetkalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.