Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Lázeňský komplex v Pasohlávkách má zelenou. Krajští radní schválili prodej pozemků Číňanům

Zastupitelé Jihomoravského kraje dnes schválili prodej pozemků v Pasohlávkách u Brna čínské společnosti RiseSun pro stavbu lázeňského komplexu. Cena pozemků je kolem 380 milionů bez DPH. Prodej ještě musí schválit zastupitelé Pasohlávek a potom valná hromada společnosti Thermal Pasohlávky, kterou vlastní Jihomoravský kraj a Pasohlávky. Náklady na výstavbu lázní by měly přesáhnout miliardu korun. Kraj by měl v místě vybudovat také vlastní odborný léčebný ústav.

Pro prodej a podobu smlouvy zvedlo ruku 52 zastupitelů, nikdo nebyl proti a zdrželo se pět opozičních lidovců. O vybudování lázní v místě se mluví už mnoho let. Proto kraj s Pasohlávkami založil Thermal Pasohlávky, který tam vybudoval potřebnou infrastrukturu.

Jednání s Číňany o konkrétním projektu na vznik rozsáhlého lázeňského komplexu začalo za předchozího vedení kraje v čele s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). Tehdy se odhadované náklady na stavbu pohybovaly kolem dvou miliard korun.

Nové vedení kraje s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) zvažovalo dvě možnosti. Jednou bylo vytvoření jednoho podniku kraje s RiseSun a společná stavba lázní, druhou byl prodej pozemků potenciálnímu investorovi. Kraj se nakonec rozhodl pro druhou variantu. V prodeji vidí možnost okamžitého zhodnocení pozemku. Jako zájemce o odkup se pak kraji přihlásila pouze čínská společnost.

V Pasohlávkách by měl kraj také postavit léčebný ústav s kapacitou 160 lůžek. Lokalita se v posledních letech rychle rozrůstá. Vznikl tam akvapark, hotel a rozvíjí se i autokemp Merkur na břehu Novomlýnských nádrží.

Autoři | Foto Pam arch

Štítky Lázně Pasohlávky, Thermal, Číňané, prodej, kraj, Pasohlávky, pozemek, Jihomoravský kraj, lázně, Thermal Pasohlávky a.s., Brno, Michal Hašek, ČSSD, Bohumil Šimek, ANO 2011

Lázeňský komplex v Pasohlávkách má zelenou. Krajští radní schválili prodej pozemků Číňanům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.