Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno bude příští rok hospodařit s rozpočtem 15, 2 miliardy korun

Zastupitelé Brna dnes schválili rozpočet na rok 2019 s příjmy 13 miliard korun a výdaji 15,2 miliardy korun. Rozdíl z většiny pokryjí dotace z Evropské unie. Rozpočet proto bude vyrovnaný, celkové zdroje včetně příjmů budou také 15,2 miliardy korun. Město počítá s investicemi skoro pět miliard korun. Dluh města se sníží o 310 milionů korun, na konci příštího roku bude kolem 3,5 miliardy korun. Pro rozpočet zvedlo ruku 31 zastupitelů, šest bylo proti, a to čtyři z SPD a dva z ANO, 15 zastupitelů ANO se zdrželo.

Schválení rozpočtu předcházela dlouhá debata. Mnoho otázek měli především bývalý primátor Petr Vokřál a bývalý náměstek Richard Mrázek (oba ANO). Vokřál řešil financování kultury, Mrázek se ptal na jednotlivé projekty a jejich spolufinancování. Vokřál po debatě řekl, že podle něj se koalice v rozpočtu nevyzná, a proto se hnutí ANO zdrží hlasování.

Mezi hlavní investice patří pokračování prací na přeložení tramvajové trati z ulice Dornych do Plotní ulice, které začaly letos. Další jsou stavby velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici, ale i v úseku Tomkovo námětí a Rokytova. Město dá peníze i na dokončení rekonstrukce Janáčkova divadla nebo do rekonstrukce objektu Národního divadla Brno.

Zhruba 700 milionů půjde na rekonstrukce vodohospodářské infrastruktury.

V rozpočtu je navržená také pravidelná splátka úvěru od Evropské investiční banky. Splátka činí 310 milionů korun, koncem příštího roku tedy bude zadluženost kolem 3,5 miliardy korun.

Kromě schválení rozpočtu vzali zastupitelé na vědomí rozpočet statutárního města, tedy rozpočtu Brna i s rozpočty všech jeho 29 městských částí. Rozpočet statutárního města počítá s příjmy 14 miliard korun a výdaji 16,5 miliardy korun, přičemž rozdíl pokryjí opět dotace nebo peníze z minulých let.

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda

Štítky rozpočet, investice, fondy, Brno, hospodaření, ANO 2011, Evropská unie, Svoboda a přímá demokracie, Petr Vokřál, Richard Mrázek, rekonstrukce, Evropská investiční banka, Národní divadlo Brno

Brno bude příští rok hospodařit s rozpočtem 15, 2 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.