Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Moraváku vznikne ledová socha Titanicu. Sochař ji vyřeže z více než tuny ledu

Návštěvníci vánočních trhů budou mít od pátku v brněnském centru novou atrakci. Vedle vyhlídkového kola vyroste téměř tunová socha slavné lodi Titanic postavená z ledu. Přímo před zraky návštěvníků trhu vznikne více než dvoumetrová ledová socha slavného plavidla. Sochař začne sochu vyřezávat z průzračného ledu ve 13 hodin. Své dílo dokončí zhruba okolo 17. hodiny odpoledne. Poté zde bude socha umístěna tak dlouho, dokud nerozmrzne. Minimálně však vydrží po dobu jednoho týdne.

Tvorba ledové sochy navazuje na světovou výstavu Titanic, která je otevřena na Výstavišti v Brně až do konce března 2019. Výstava zve návštěvníky na palubu slavné lodi a ukazuje stovky originálních exponátů vytažených přímo z vraku Titaniku na dně oceánu. Výstava je otevřena i během vánočních prázdnin, každý den kromě 24., 25. 12. a 1.1.

„Vytvořit sochu ledového Titaniku je velmi náročné. Více než dva metry dlouhá socha vznikne z několika velkých hluboko zmrazených ledových kvádrů. Ledové kvádry jsou tvořené speciální technologií, takže led je křišťálově průzračný. Celková hmotnost ledu, ze kterého bude ledový Titanic vytvořen, je více než jedna tuna. Po dokončení bude socha vážit okolo 700 kilogramů," řekla o chystané akci Květa Havelková, kurátorka výstavy Titanic.

Ledová socha bude umístěna na vánočních trzích na Moravském náměstí v Brně. „Délka doby umístění sochy na náměstí záleží na počasí. Připravený led je zmrazen na velmi nízkou teplotu, a tak je jisté, že ledová socha vydrží minimálně jeden týden. Pokud však bude pod nulou, ledový Titanic na náměstí vydrží mnohem déle," doplnila Havelková. Socha bude mít speciální osvětlení a během slavnostního odhalení zde bude hrát tematická hudba.

Foto Titanic | Zdroj s použitím TZ

Štítky Titanic, socha, led, HC Kometa Brno, Světová výstava

Na Moraváku vznikne ledová socha Titanicu. Sochař ji vyřeže z více než tuny ledu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.