Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Červeném kopci vyroste léčebný komplex. Návrhy nové podoby si lidé prohlédnou u Milosrdných bratří

Vstup do Nemocnice Milosrdných bratří oživí od středy 12. prosince výstava s návrhy nové podoby areálu bývalé léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci. V architektonické soutěži na řešení sociálně zdravotního komplexu se ji pokusilo najít osm týmů. Výsledky jejich práce představí ve stejný den od 18 hodin vernisáž výstavy ve vstupní hale nemocnice. Svůj návrh na místě osobně okomentují i vítězní architekti z pražského ateliéru RANGHERKA 5. Výstava bude otevřena denně až do konce ledna příštího roku.

Hotovo nejdříve za čtyři roky

Výsledky soutěže uvede předseda odborné poroty architekt Aleš Burian a městský architekt Michal Sedláček. S vítězným návrhem už nyní pracuje město Brno, které připravuje investiční záměr. Poté bude jednat s jeho autory o zakázce na zpracování projektové dokumentace. Předpokládaná výše investičních nákladů je zhruba 300 milionů korun. Hotový komplex by mohl stávající budovy léčebny dlouhodobě nemocných nahradit nejdříve za čtyři roky.

Jeden z pavilonů zůstane ponechán

„Autoři vítězného návrhu ponechávají v areálu původní pavilon B, který navrhují zrekonstruovat a využít jako společenské a edukační centrum s kavárnou. Objekt tak zachovává v areálu původní historickou stopu,“ uvedl po vyhlášení vítězného návrhu první náměstek primátorky a člen poroty Petr Hladík. „Nový komplex bude mít kapacitu 198 sociálně zdravotních lůžek včetně lůžek pro denní pobyt. Dále počítá se zázemím pro medicínské centrum nebo rehabilitaci,“ dodal.

Parčík pro příjemnou atmosféru

Vítězný ateliér RANGHERKA 5 svůj návrh postavil na myšlence areálu, který klientům nabídne co největší soukromí a zároveň pocit domácího prostředí: „Navrhli jsme tři domy, které jsme osadili měkce do současného terénu a nechali prostor pro vzrostlé stromy v parku. Tuto trojici jsme propojili vstupní halou, která je jakýmsi vnitřním náměstím areálu. Zde se odehrává vše společné pro život obyvatel areálu. Spolu s dlážděnou piazzetou tak vzniká intimní prostor s městským charakterem. Dlážděný plácek, kde je pod stromy možné sedět a klábosit“ prozradili autoři vítězného návrhu.

Provoz LDN skončil v lednu, většina budov musí být zbourána

Provoz léčebny na Červeném kopci ukončila Nemocnice Milosrdných bratří začátkem letošního roku. I přes současné využití areálu pro služby domácího hospice, není možné budovy z 19. století i nadále udržovat a zachovat. Cihlové stavby jsou totiž ve velmi špatném stavu a většina jich půjde k zemi.

Soutěž na architektonické řešení proměny bývalé léčebny na sociálně zdravotní centrum pro seniory proto v červnu letošního roku vypsalo město Brno a o čtyři měsíce později vyhlásilo výsledky. Úkolem soutěžících bylo navrhnout kompletně bezbariérový komplex s minimálně 150 lůžky.

Foto RANGHERKA 5 | Zdroj s použitím TZ

Štítky LDN, Červený kopec, nový areál, architektonická soutěž, výstava, nemocnice u milosrdných bratří, architekt, Nemocnice Milosrdných bratří, Brno, Michal Sedláček, Petr Hladík, Rangherka

Na Červeném kopci vyroste léčebný komplex. Návrhy nové podoby si lidé prohlédnou u Milosrdných bratří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.