Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vila Tugendhat získala nový stupeň mezinárodní ochrany. V případě války by se na ni nemělo útočit

Vila Tugendhat získala novou formu památkové ochrany. Mezinárodní výbor pro ochranu kulturních statků za ozbrojeného konfliktu, který začátkem prosince zasedl v Paříži, rozhodl o poskytnutí zvýšené ochrany vile podle Článku 10 Druhého protokolu k Haagské úmluvě na ochranu kulturních statků za ozbrojeného konfliktu. Díky tomu by tak v případě války měla být vila ušetřena veškerých útoků.

Tugendhat se zařadilo mezi pouhých 13 památek světa

Jedná se o výrazný odborný a diplomatický úspěch České republiky, protože zvýšená ochrana podle tohoto protokolu byla zatím poskytnuta pouze 13 kulturním statkům v 8 zemích světa (Ázerbájdžán, Belgie, Kambodža, Kypr, Itálie, Gruzie, Litva a Mali).

Česká republika je smluvním státem zmíněného Druhého protokolu. Podpisem se Česko zavázalo k tomu, že zapsaný kulturní statek nebude vojensky využívat ani v době míru. Díky tomu pak nebude vila vnímána ano jako potencionální vojenský cíl a neměla by tedy být předmětem potenciálního útoku.

Vila Tugendhat splňuje všechny tři podmínky zápisu: jedná se o kulturní dědictví nejvyššího významu pro lidstvo, je chráněna odpovídajícími vnitrostátními právními a administrativními opatřeními, která uznávají její výjimečnou kulturní a historickou hodnotu a zajišťují nejvyšší úroveň ochrany, a není využívána pro vojenské účely nebo k zaštítění vojenských objektů.

Vila Tugendhat je od roku 2001 součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Každý rok ji navštíví tisíce lidí a představuje jeden z architektonických skvostů moravské metropole.

 

Foto David Židlický | Zdroj s použitím TZ

Štítky vila Tugendhat, ochrana, válka, haagská úmluva, statek, vila, Paříž, Česko, Světové dědictví UNESCO, Ázerbájdžán, Belgie, Itálie, Kambodža, Kypr

Vila Tugendhat získala nový stupeň mezinárodní ochrany. V případě války by se na ni nemělo útočit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.