Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Státní inspekce odhalila květák s vysokým obsahem pesticidů, pocházel z Polska

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) našli při kontrole květák s vysokým podílem pesticidů. Zelenina pocházela z Polska a skladovali ji ve velkoskladu společnosti BOVYS, s.r.o. ve Štokách na Havlíčkobrodsku.

Podle SZPI šlo o čerstvý květák od dodavatele Vegamix z Polska. Laboratorní rozbor SZPI u květáku potvrdil nadlimitní přítomnost tří druhů pesticidů pětinásobně vyšší koncentraci flonicamidu, třikrát vyšší koncentraci methomylu a zvýšený podíl tebuconazole.

„Ze zjištěných skutečností vyplývá, že provozovatel porušil Nařízení (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech a SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Již několikátý přestupek u zeleniny z Poska

Není to letos první případ, kdy SZPI našla závadnou zeleninu z Polska. Na začátku listopadu odhalili kapustu z Polska s vysokým obsahem pesticidů a v říjnu zase pekingské zelí, opět z Polska.

Foto SZPI

Štítky květák, pesticidy, Polsko, szpi, pesticid, Státní potravinářská inspekce, okres Havlíčkův Brod

Státní inspekce odhalila květák s vysokým obsahem pesticidů, pocházel z Polska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.