Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zájem o jedličky v květináči místo vánočních stromků je v Brně enormní

Zájem Brňanů o živé vánoční jedličky v květináči předčil letos všechna očekávání. V dobročinných obchodech Nadace Veronica jich lidé v uplynulých dvou týdnech nakoupili již 550. Je tak pravděpodobné, že se stromečky vyprodají do půlky prosince.

Projekt vánočních jedliček v květináči má v Brně už dvacetiletou tradici, v současnosti jej vede organizace Rezekvítek a jedličky pochází od Lesů města Brna. Kromě dobročinných obchodů Nadace Veronica koupí lidé stromky i na řadě dalších míst, prodeje tam ale dosahují většinou jen desítek kusů. V dubnu mohou lidé svoje jedličky vysadit v rámci společného sázení s Lesy města Brna.

Jedličky v květináčích už třetím rokem

Dobročinné obchody Nadace Veronica prodávají jedličky již třetím rokem, předtím je prodával Ekologický institut Veronica. „Začínali jsme na pěti stech, loni jsme prodali už sedm set kusů a letos jsme u Lesů rezervovali devět set jedliček. Vůbec by nás ale nenapadlo, že by tato zásoba mohla být pryč už v půlce prosince. V nadačních obchodech na Panské, Palackého a Pekařské prodali už dohromady pět set padesát jedliček v květináči,“ uvedla ředitelka Nadace Veronica Helena Továrková.

Jedličky se oficiálně začaly prodávat  26. listopadu. V nadačních obchodech si ale pro první stromky  lidé přišli o několik dní dřív. „Lidé stromečky viděli navezené na dvorech za obchody a domáhali se nákupu, tak jsme jim to umožnili,” vysvětlila Továrková.

Živý stromeček za 120 korun

Vzhledem k suchu a vedru a s tím spojenými zvýšenými náklady na vypěstování jedliček se letos po řadě let zvedla cena z 99 na 120 korun. Od nákupu to ale přesto neodradilo. „Letos jsme jako novinku přidali fotosoutěž. Kdo svou jedličku vyfotí a přidá s označením nadace na sociální sítě, může vyhrát mošty z Hostětína a určovací klíče od Rezekvítku,” popsala Továrková.

V minulých letech se ve Veronice podařilo po vyčerpání vlastních zásob získat neprodané stromky od dalších zapojených organizací i rezervy od Lesů města Brna. Zda to bude při takovém zájmu možné i letos, zatím není jisté.

Na jaře společné sázení

Vánoční jedličky v květináči nabízejí brněnské ekologické organizace již od roku 1998. Smyslem projektu je omezit plýtvání řezanými stromky a zároveň vracet zpět do brněnských lesů původní druh - jedli bělokorou. Na jaře se mohou všichni majitelů stromků zúčastnit společného sázení, které odborně zajišťují pracovníci Lesů města Brna.

Foto Nadace Veronika | Zdroj s použitím TZ

Štítky jedličky, Brno, nadace veronika, vánoční stromy, květináč, obchod, Nadace Veronica, sázení, Ekologický institut Veronica

Zájem o jedličky v květináči místo vánočních stromků je v Brně enormní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.