Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nevyhazuj, otoč kelímek. Brněnské kavárny začínají nabízet kafe do vratných kelímků

Dopít kafe při cestě do práce a vyhodit kelímek do nejbližšího odpaďáku? Pro mnoho Brňanů každodenní rutina, která však přírodě nijak neprospívá. O změnu se nyní snaží několik brněnských kaváren, které se přidaly k celorepublikové iniciativě Otoč kelímek. Její princip je jednoduchý - místo jednorázových kolují v oběhu stylové zálohované kelímky.

Za první kávu si připlatíte 50 korun. Tím vaše investice do ekologicky zodpovědného koloběhu končí. V jakékoliv kavárně zapojené do projektu dostanete totiž kávu do čistého kelímku, samozřejmě výměnou za váš stávající.

Jeden kelímek na 500 použití

„Kelímky se umyjí jako jakékoliv další nádobí, navíc jsou vyrobeny poctivě, takže se dají umýt velmi snadno. Udává se 500 až 600 možných použití jednoho kelímku," prozradil serveru Aktuálně.cz jeden z autorů Otoč kelímek Jan Havránek.

Projekt Otoč kelímek vznikl letos v létě v Olomouci. Během několika měsíců se stal hitem. Organizátorům původního olomouckého projektu Půjčte si kelímek dali zákazníci svým bleskovým zájmem vědět, že nápad padá na úrodnou půdu a tím dodali odvahu expandovat do celé republiky. Z Půjčte si kelímek se stal Otoč kelímek a veselé nádoby na kávu z recyklovatelného materiálu se vydaly vstříc zákazníkům v dalších českých a moravských městech.

První tři brněnští mušketýři

Vratné kávové kelímky tak krom Olomouce, kde jich je aktuálně v oběhu přes tisíc kusů, najdete i v Praze, Ostravě, Zlíně a nově také v Brně. Kafe do vratného kelímku zde dostanete v kavárně SKØG na Dominikánském náměstí, v Café Punkt na Bayerově nebo v kavárně Buchta B na Štefánikově. Dá se však předpokládat, že zapojení dalších kaváren je v Brně jen otázkou času.

Foto Otoč kelímek

Štítky otoč kelímek, vratné kelímky, káva, kavárny, Brno, kelímek, kavárna, Jan Havránek, Olomouc, Aktuálně.cz, Praha, Ostrava

Nevyhazuj, otoč kelímek. Brněnské kavárny začínají nabízet kafe do vratných kelímků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.