Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno chce bojovat se suchem. Dá 20 milionů na zelené střechy a zachytávání deště

Brno chce kvůli suchu zřídit pro obyvatele dotační program na pořízení nádrží pro zachytávání dešťové vody a na vybudování zelených střech. Vyčlenilo na to 20 milionů korun, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL), který je zodpovědný za životní prostředí. O podrobnostech se rozhodne v příštích měsících.

Zřízení dotačního programu na nádrže a zelené střechy slibovali lidovci v Brně před volbami. „Chceme tím dodržet náš slib. Bude to masivní dotační program. Ostatní dotační programy se pohybují v řádech milionů korun," uvedl Hladík.

Lidé by mohli čerpat část peněz. Zatím není jasné, kolik ani jaká část připadne na pořízení nádrží a kolik na zelené střechy. „Teď chceme tu položku 20 milionů zařadit a následně na přelomu ledna a února schválíme parametry výzvy, v níž budou moct lidé žádat," řekl Hladík. Už příští rok by tak zájemci mohli získat peníze z dotačního programu.

Podle Hladíka se uvidí podle zájmu, kolik z vyčleněných 20 milionů poslouží na střechy a kolik na nádrže. Peníze bude možné převádět z jednoho programu do druhého. Nádrže na dešťovou bodu by měly sloužit majitelům rodinných domů, zelené střechy naopak vlastníkům bytových domů nebo sdružení vlastníků.

Autoři | Foto Chytré bydlení

Štítky zelené střechy, dotace, město, Brno, zelená střecha, Petr Hladík, nádrž, KDU-ČSL

Brno chce bojovat se suchem. Dá 20 milionů na zelené střechy a zachytávání deště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.