Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTOGALERIE: Anybody, Elsner, Slast. Nově otevřený palác na Zelňáku je chrámem rozmanitosti

Brněnská mapa míst, která stojí za objevení, se v neděli rozrostla o další výraznou položku. Na Zelném trhu se po dvouleté rekonstrukci slavnostně otevřel barokní Palác opata žďárského kláštera. Ve svých útrobách nyní skrývá opravdové zážitkové kuriozity. Vévodí jim Hotel, který neexistuje. Je stoprocentně samoobslužný a člověk se v něm může vžít do několika filmových příběhů.

James Bond, Audrey Hepburn nebo Bláznivý Petříček

Hotel Anybody v jednom z pater budovy postupně nabídne deset pokojů, každý stylizovaný podle jednoho slavného filmu ze 60. let. Pět zatím dokončených pokojů vychází z filmů Zvětšenina, Goldfinger, Snídaně u Tiffanyho, Bláznivý Petříček a Poslední tango v Paříži.

Návštěvník se tak může proměnit například v Jamese Bonda, bohémského fotografa nebo se vykoupat ve vaně, jakou měla ve filmu Audrey Hepburnová. „Základem je pro nás podnik nejlepšího standardu - to znamená skvělá postel, koupelna a snídaně. To všechno lidé v hotelu dostanou. Ale nabízíme jim zároveň s tím i zážitek," uvedl Adam Vodička ze skupiny Lidi z Baru, která za vznikem konceptu hotelu stojí.

Udělej si sám

Hotel je kompletně bezobslužný. Návštěvníkovi po zaplacení dorazí do e-mailu speciální kód, který umožňuje vstup do hotelu i do pokoje. „V pokoji najde host tablet a pomocí tlačítka může pokoj oživit - nastaví se světla a ozvou se dialogy z odpovídajícího filmu namluvené herci z Národního divadla Brno," uvedl Vodička.

Ničím nerušená Slast

Zájemci mohou ve stejné budově navštívit i bar Slast, který vymyslel další z Lidí z Baru, Jan Vlachynský. „Drink je tady doplněný vodní dýmkou a důležitou složkou zážitku je umění. V každé místnosti je výstava jednoho umělce. Koncept je hodně volný, při příchodu dostanete čip a je jen na vás, jak čas v baru strávíte. Můžete tam prosedět celý večer, aniž by vás někdo otravoval," popsal Vlachynský.

Palác doplňuje bistro & pekárna & vinárna v jednom

Trojici podniků v budově doplňuje Elsner Bistro s řemeslnou pekárnou a cukrárnou, vinným barem a bufetem, který může být zdrojem občerstvení i pro hosty hotelu Anybody.

Vnitroblok ukrývá vertikální zahradu

Kromě netradičních podniků je ve vnitrobloku paláce k vidění i jedna z největších vertikálních zahrad v Česku, ve vnitřním traktu je jedna ze stěn o rozloze 108 čtverečních metrů osazená rostlinami. Má zlepšovat mikroklima a vzduch v domě. Hosté si kromě toho mohli prohlédnout i freskový sál s malbami z konce 18. století.  V objektu sousedícím s Divadlem Husa na provázku jsou i byty a kanceláře k pronajmutí.

Chátrající palác opět chloubou

Palác žďárského opata je kulturní památkou od roku 1958. Nechal si jej postavit v 18. století opat žďárského kláštera jako reprezentativní sídlo. Některé části domu jsou však ještě starší. Podle památkářů objekt představuje významnou architektonickou památku a zásadní urbanistický prvek historického prostoru Zelného trhu.

Brňané dům znají spíše jako Lídlův dům, což je označení zpočátku 20. století, kdy dům zakoupil výrobce hudebních nástrojů Josef Lídl, posledních 60 let však palác bez větší rekonstrukce chátral. Během posledních dvou let prošel palác rekonstrukcí za zhruba 100 milionů korun.

Foto Tomáš Hrivňák | Zdroj s využitím ČTK

Štítky anybody, hotel který neexistuhe, slast, elsner, hotel, palác, zelný trh, rekonstrukce, film, dům, chrám, Zelný trh (Brno), Audrey Hepburnová, klášter, James Bond, Zvětšenina, Snídaně u Tiffanyho

FOTOGALERIE: Anybody, Elsner, Slast. Nově otevřený palác na Zelňáku je chrámem rozmanitosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.