Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Chodec bez reflexních prvků je ve tmě téměř neviditelný

Jen za poslední týden zemřeli v Brně dva chodci po srážce s autem. Několik dalších bylo na jižní Moravě zraněno. V některých případech šlo o nehody na přechodu pro chodce, kde mají pěší přednost. Ve spoustě případech však chodci podceňují preventivní opatření pro svou bezpečnost. Stačil by přitom jednoduchý reflexní prvek připevněný na tělo.

Povinnost nosit na neosvětleném místě (tedy mimo zástavbu či pěší zóny, kde jsou sloupy veřejného osvětlení) má každý chodec ze zákona od února 2016. Zákon tehdy vešel v platnost především kvůli enormně vysokému číslu úmrtí chodců způsobených nedostatečnou viditelností.

Řidič, který v noci potká chodce v černém oblečení, má totiž zhruba 18 m na adekvátní reakci. Při rychlosti kolem 70 km/h má tak pouhou necelou vteřinu na provedení jakéhokoliv manévru a odvrácení srážky.

Za takových podmínek tak záleží už jen z velké části na náhodě, aby nakonec nedošlo k tragédii. A k té bohužel často dochází. Pokud je ale chodec vybaven reflexním prvkem, zvyšuje se vzdálenost, na kterou je řidič schopen rozeznat chodce (reflexní předmět) až na 200 m. Tato vzdálenost mu již poskytuje při zmíněných 70 km/h okolo 20 vteřin času, tedy dostatečný prostor na zhodnocení situace a reakci.

Aby se chodec ochránil, nemusí přitom rozhodně nosit rovnou reflexní vestu. Stačí kvalitní doplněk z retroreflexního materiálu výrazné barvy (např. žlutá, světle zelená, oranžová atd.).

Jako ideální se tak nabízí například reflexní pásek, umístěný na noze nebo ruce (ideálně na obou končetinách) směrem do vozovky. Pásek můžete nosit pohodlně u sebe v kapse nebo tašce, kde vám nezabere příliš místa a použít ho až v případě potřeby. Dostatečný je například i reflexní prvek, který je součástí oblečení, batohu či tašky, pokud je dostatečně viditelný pro ostatní účastníky silničního provozu.

Štítky chodec, reflexní prvky, viditelnost, video, hzs jmk, Brno, Jihomoravský kraj

VIDEO: Chodec bez reflexních prvků je ve tmě téměř neviditelný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.