Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lyžařskou sezónu v Česku ohrožuje nedostatek vody. Vlekaři na jižní Moravě problém nemají

Lyžařské areály po celé republice už začaly zasněžovat. Někde však hrozí, že kvůli teplému počasí a nedostatku vody ani neotevřou část svých jezdovek. To se však netýká jhomoravských středisek, kde právě přípravy na zasněžování vrcholí. Vlekaři na jižní Moravě i přes letošní sucho zatím problém s vodou na výrobu technického sněhu nepociťují. Vodu budou brát z koupaliště, z rybníka či z potoka.

Němčičky berou z koupaliště

„Spolu se sjezdovkou provozujeme i koupaliště, které po sezoně nevypouštíme a bereme z něj vodu na zasněžování," uvedl Jaroslav Stávek z areálu v Němčičkách na Břeclavsku. Podle něj vody nepotřebují tolik jako v jiných areálech, na sjezdovce mají umělý povrch, takže není potřeba nijak zvlášť silná vrstva sněhu. Sjezdovka je také relativně krátká. „Na umělém povrchu se u nás začne lyžovat o víkendu 1. a 2. prosince, zasněžovat ale začneme, až nám to umožní počasí," doplnil Stávek.

V Olešnici spoléhají na výlov rybníka

Problém s vodou na výrobu technického sněhu nemají ani v Olešnici na Blanensku. „Máme dostatek vody, spolupracujeme s místními rybáři, když vylovují rybník, vodu nám přečerpávají," uvedl František Jílek z tamního areálu. Zaměstnanci už v těchto dnech rozmisťují sněhová děla. Zasněžovat se ale podle Jílka začne až tehdy, kdy bude jasné, že mrazy potrvají delší dobu.

Filipov má potok

V areálu ve Filipově údolí na Hodonínsku berou vodu na výrobu technického sněhu z tamního potoka. „V něm je vody zhruba tolik co loni, takže by s vodou neměl být problém, potok teče docela vydatně. Navíc by mohlo i něco napadnout," uvedl Lubomír Žák z tamního areálu.

Vlekařům na jižní Moravě obecně nepřeje počasí, zimy jsou v regionu většinou mírné a téměř bez sněhu. Svahy na jižní Moravě jsou spíše krátké, lidé tak za lyžováním vyrážejí například do Beskyd, Jeseníků či Alp.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyžařská sezóna, voda, zasněžování, ski olešnice, ski němčičky, lyžování, sníh, Jihomoravský kraj, potok, Němčičky, Česko, koupaliště, umělý sníh, František Jílek, Olešnice, okres Břeclav, Alpy

Lyžařskou sezónu v Česku ohrožuje nedostatek vody. Vlekaři na jižní Moravě problém nemají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.