Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brno dalo Česku tradici vánočních stromů na náměstích. Prvenství si drží i letos

PR článek

Bylo to právě Brno, které dalo našim náměstím tradici vánočních stromů. Na brněnském náměstí Svobody stál ten historicky první už v roce 1924 a prvenství uhájí i letos. Bude totiž rozsvícen jako první veřejný vánoční strom v Česku již 23. listopadu v 17 hodin. Brněnské Vánoce letos navíc, na rozdíl od ostatních adventních trhů, s adventem nekončí, ale pokračují i o svátcích a po nich. Brňané i přespolní si je tedy mohou v klidu užít po skončení vánočního shonu. Potrvají do 28. prosince.

První vánoční strom v Brně (a celé republice) a nalezená dívenka Liduška, foto: encyklopedie.brna.cz

Brněnské Vánoce

Brněnské Vánoce jsou více než měsíc trvajícími adventními trhy na dvou náměstích – na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí. Nejenže místní díky nim ztratili důvod jezdit se kochat do Vídně, ale za originální vánoční atmosférou jezdí čím dál tím větší množství turistů od nás i ze zahraničí. Brněnské Vánoce získaly uznání a neutuchající proudy lidí v ulicích v centru jsou toho šťastným a veselým důkazem.

Brno se jako jediné město u nás pyšní titulem Kreativní město UNESCO v oblasti hudby a na Svoboďáku, jak svému centrálnímu náměstí Brňáci říkají, vás proto kromě desítek stánků, speciálního Zimního baru a virtuální reality čeká každodenní hudební program. Jeho klidným protikladem jsou Gurmánské Vánoce na náměstí Dominikánském, kde ochutnáte vánoční speciality místní i světové kuchyně.

Rozsvícení vánočního stromu doprovodí videomapping

V pátek 23. listopadu v 17 hodin dojde ke slavnostnímu rozsvícení brněnského stromu. K podtržení slavnostního okamžiku je připraven jedinečný tematický videomapping. Podle informací, které má TIC BRNO k dispozici, bude vánoční strom v Brně rozsvícen jako první u nás, následovat bude v 18 hodin ten olomoucký.

Náměstí Svobody plné kultury

O každodenní hudební program na náměstí Svobody se dopoledne postarají děti ze školek, škol i ZUŠek, odpoledne budou probíhat divadelní představení a večer se můžete těšit na koncerty všemožných žánrů. Vystoupí například Jan Smigmator & Swinging Q, Jiří Schmitzer, Tomáš Kočko a orchestr, Poutníci, Už jsme doma. Poslední adventní neděli zazní naživo také Rybova Česká mše vánoční.

Virtuální realita a reálná koulovačka

Od 4. do 23. prosince proběhnou na náměstí ve skleněných modulech brněnské December Design Days a v jednom z modulů najdete po celou dobu trhů virtuální realitu, která vás přenese do jiného světa. Nabídne plno sněhu a užijete si koulovačku.

Kapří hranolky nebo vánoční pizza?

Dominikánské náměstí se v rámci vánoční programové nabídky zaměřuje na zábavu pro rodiny s dětmi a gastronomii. Najdete zde velký vyřezávaný betlém, mini zoo i Ježíškovu poštu. Vedle stánků nechybí ani pohodlná zóna k sezení, kde si vše v klidu vychutnáte. Dáte si radši kapří hranolky, exotické kari nebo vánoční pizzu? Na pití bude Turbomošt, medovina, svařák i Aperol Spritz. Jestli jste na sladké, připravte se na hody. Dezerty, donuty, na pití horká čokoláda, kávové drinky nebo koktejl zvaný „horký štrůdl“.

Památky vánočního Brna

Vánoce se v Brně neomezují jen na trhy. Jsou všude. Na radniční věži, ve vilách, v podzemí i v minibusu. TIC BRNO připravil speciální vánoční program, který slibuje zábavu i mimo ty největší davy. Nadhled od pozemského hemžení získáte pohledem z věže Staré radnice. V podzemí se můžete skrýt před hlukem na povrchu a prožít zvláštní zklidnění. O víkendech se nechte vyvézt klimatizovaným minibusem a zhlédněte ty nejvyhlášenější brněnské vily. Zatoužíte-li po procházce, máme pro vás Toulky adventním Brnem nebo Brněnské betlémy, vždy v doprovodu profesionálních průvodců, kteří si vás získají.

Dárky z Brna

Suvenýry z Brna sází na originalitu, uměleckou a designovou hodnotu a u těch vánočních to nemůže být jinak. Vedle veskrze tematických dárečků v podobě jiskřivé prskavky a obligátní adventní čokolády doporučujeme například krystalickou krásu designových broží spolu s trojicí barevných zrcátek. Konzervativnější duše se jistě nespletou, když své blízké podarují knihou – TIC BRNO vydal hned dva nové tištěné průvodce, které představí město ze zcela nového úhlu.

Letošním autorem exkluzivní hrníčkové řady se stal TIMO, mytický streetartista, jehož pravou podobu nikdo nezná, ale každý jeho tvorbu uznává a obdivuje. Navrhl také nevšední pohlednice z „brněnské ulice“.

Trhy letos pokračují přes svátky i po nich

Letos vánoční atmosféra ve městě vydrží nejen do Ježíška, ale až do 28. prosince. Po Štědrém dni už nebudou potřeba stánky s dárky, ale gastrozóna pojede naplno, takže si budete moci vyrazit do Brna například na Turbomošt, který si jinde na světě nedáte. Město si vychutnáte bez stresu a napětí, že ještě nemáte všechny dárky. „Věříme, že tak letošní svátky dostanou další, úplně nový rozměr,“ dodává k prodloužení Brněnských Vánoc ředitelka pořádající organizace TIC BRNO.

Foto TIC Brno, Michal Růžička

Štítky Vánoční strom, Brno, těsnohlídek, brněnské vánoce, TIC Brno, vánoční stromek, Vánoce, Česko, advent, průvodce, tradice, svátek, virtuální realita, Náměstí Svobody, Ježíšek

Brno dalo Česku tradici vánočních stromů na náměstích. Prvenství si drží i letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.