Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nové vedení Brna dnes navýšilo počet členů v orgánech městských firem

Zastupitelé Brna dnes zvýšili o šest lidí počet členů představenstev a dozorčích rad městských firem. Náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS) novinářům řekl, že je to z toho důvodu, aby byl počet členů v orgánech firem lichý. Ročně by mělo šest míst navíc stát zhruba milion korun. Podle Kerndla je to marginální částka s ohledem na to, jaké úspory může ve firmách přinést dobře pracující management. Počet zvýšila nová koalice složená z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD. Kritizuje to opoziční ANO.

Brno má devět podniků se stoprocentním podílem. V představenstvech mají členové a předsedové různé výše odměn od 10.000 do 29.000 korun měsíčně, členové dozorčích rad včetně předsedů pak mají odměny od 5000 do 17.000.

 

V pěti podnicích se počet členů v orgánech zvýší, u jednoho sníží. Snížení se týká Technických sítí Brno, kde se o jednoho sníží na pět počet členů dozorčí rady. U Brněnských komunikací se ze čtyř na pět zvýší počet členů představenstva a ze šesti na sedm počet členů dozorčí rady. U Lesů města Brna i firmy Starez-Sport se zvýší počet členů představenstva ze čtyř na pět. V Teplárnách Brno bude členů představenstva sedm namísto dosavadních šesti stejně jako ve společnosti Veletrhy Brno. "Zvýšili jsme to z toho důvodu, protože není dvakrát praktické, aby byl v orgánech firem sudý počet členů," uvedl Kerndl.

Milion navíc může znamenat ušetření stovky milionů, míní Kerndl

Navýšení přinese vyšší náklady. „Myslím si, že společnosti stojí před tak zásadními rozhodnutími, že bych se nebál milionu korun navíc. I v minulosti se například díky úsporám v Dopravním podniku města Brna uspořilo 100 milionů. Takže pokud dojde v představenstvu a dozorčích radách k navýšení o milion, ale firmy budou o to lépe pracovat a budou tam úspory, tak je to marginální záležitost," dodal Kerndl.

Od Pirátů bych to nečekal, říká Vokřál

Bývalý primátor Brna Petr Vokřál (ANO) s tím ale nesouhlasí. „Vypadá to, že bude dalších šest pašaliků ve firmách. Jde to proti naší snaze na odpolitizování firem. U některých členů koalice mě to docela překvapuje, od Pirátů bych tuto tendenci nečekal," řekl Vokřál. Hnutí ANO v minulosti mluvilo o tom, že v představenstvech městských firem mají být odborníci, ne politici, kteří by naopak měli sedět v dozorčích radách firem.

Autoři | Foto MMB

Štítky zastupitelstvo, Brno, dozorčí rady, Robert Kerndl, dozorčí rada, ODS, ANO 2011, ČSSD, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Petr Vokřál, Dopravní podnik města Brna

Nové vedení Brna dnes navýšilo počet členů v orgánech městských firem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.