Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Svoboďák bude dnes patřit demonstraci proti premiérovi i vzpomínce studentů

Náměstí Svobody v Brně se dnes odpoledne stane místem demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), následně si na něm studenti připomenou historické události 17. listopadu z let 1939 a 1989. Protest od 13:30 pořádá Milion chvilek pro demokracii a Společně pro Brno, účast přislíbilo na facebooku téměř tisíc lidí. Studentskou akci nazvanou Brněnský sedmnáctý pořádají posluchači šesti brněnských univerzit. Chystají proslovy i lampionový průvod ke Kounicovým kolejím, které se za druhé světové války staly věznicí a popravištěm. V tiskové zprávě to uvedl za pořadatele Michal Hořínek.

Demonstrace se uskuteční v Brně, ale i v Praze. Protestující vyjdou do ulic kvůli situaci z posledních dní. Server Seznam zprávy zveřejnil video se synem premiéra Andreje Babiše (ANO). V něm Andrej Babiš mladší tvrdí, že ho lidé z otcova okolí drželi na Krymu, protože si jeho otec přál, aby zmizel kvůli kauze Čapí hnízdo. Otec i syn v kauze čelí obvinění z dotačního podvodu. Premiér Babiš odmítá, že by byl jeho syn unesen, podle něj je psychicky nemocný. Kvůli tomu hrozí i pád menšinové vlády ANO a ČSSD. Opozice chce vyslovit nedůvěru vládě.

Svolavatelé akce Konec vlády jednoho muže uvádějí, že není v pořádku, aby vládl trestně stíhaný premiér, který je podezřelý z neoprávněného čerpání desítek milionů. Hovoří také o maření vyšetřování právě v souvislosti se synem, kterého policie ještě nevyslechla. Protestující podporují snahu o vyvolání nedůvěry vládě a také apelují na ČSSD, aby udělala státnické gesto.

Vzpomínkou uctí listopad studenti všech brněnských univerzit

Brněnský sedmnáctý pořádají studenti šesti univerzit. Ke studentům Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického, Mendelovy univerzity, Veterinární a farmaceutické univerzity a Janáčkovy akademie múzických umění se letos přidali i studenti Univerzity obrany. V 17:00 vystoupí na náměstí řečníci. „Lidé se mohou těšit na zajímavé příběhy těch, kteří listopadové události let 1939 a 1989 zažili," uvedl za pořadatele Stanislav Čaban. Od 19:00 je v plánu lampionový průvod městem se zastávkami na několika místech, na kterých se bude mluvit o tom, co se na nich stalo ve válečných letech. Pochod zamíří ke Kounicovým kolejím.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky náměstí svobody, demonstrace, brněnský sedmnáctý, Andrej Babiš, 17. listopad, Brno, univerzita, ANO 2011, druhá světová válka, Milion Chvilek, Facebook, vláda, ČSSD, Andrej Babiš ml.

Svoboďák bude dnes patřit demonstraci proti premiérovi i vzpomínce studentů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.