Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Špilberk se zbarvil do purpurové na podporu Světového dne předčasně narozených dětí

Brněnský hrad Špilberk se v pátek večer 16. listopadu zahalil do purpurové barvy. Akce měla připomenout Světový den předčasně narozených dětí, v Brně ji spolu s městem organizuje Neonatologické oddělení Fakultní nemocnice. Tento den ve světě připadá na 17. listopad, v naší republice jej ale z důvodu státního svátku slavíme již o den dříve.

Špilberk se u příležitosti Světového dne předčasně narozených dětíslavnostně nasvítil purpurovou barvou v pátek od 17 hodin do 2 hodin dnešního rána.

Světový den předčasně narozených dětí

Celosvětově se předčasně narodí přibližně 15 milionů dětí za rok, to znamená více než každé desáté dítě a jejich počet stoupá. Světový den předčasně narozených dětí je tedy každoroční příležitostí, jak si připomenout nejen jejich náročný vstup do života, následné problémy a komplikace spojené s nezralostí, ale i významnou zátěž pro jejich rodiny. Cílem kampaně je tedy připomenout úsilí zdravotníků, oslovit veřejnost i rodiče a zvýšit povědomí o této problematice.

Poprvé byl tento den vyhlášen 17. listopadu 2008 v Římě mezinárodními spolupracujícími organizacemi European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) a European Parents. Světový den předčasně narozených dětí se v České Republice slaví od roku 2010. Brno se poprvé zpojilo minulý rok.

Na Neonatologickém oddělení FN Brno ročně ošetří kolem 700 nedonošených dětí

V České republice přijde předčasně na svět přes 9 000 dětí ročně, péče o ně je soustředěna do 12 perinatologických center. Neonatologické oddělení FN Brno je společně s Gynekologicko-porodnickou klinikou součástí největšího z nich, zajišťuje péči o nezralé děti narozené nejen v Brně, ale i v celém jihomoravském regionu. Ročně ošetří téměř 6 500 novorozenců, z toho kolem 700 je nedonošených.

„Prioritou Neonatologického oddělení FN Brno je snižování nemocnosti a zdravotních následků perinatálních rizik a snaha o zajištění neustálého kontaktu rodičů s jejich dítětem," uvedl primář Neonatologického oddělení Ivo Borek.


Akce u příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí

Nasvícení hradu Špilberk na purpurovou barvu 16. 11. 2018

Symbolickou barvou předčasně narozených dětí je purpurová (přesný odstín je RGB: 141/10/130), tedy barva králů a statečných bojovníků, do které se v tento den zahalí významné historické památky po celém světě. Letos se k nim opět připojí město Brno – hrad Špilberk bude nasvícen purpurově od 16. 11. od 17 hod. do 17. 11. 2018 do 2 hod. ráno.

Akce v Knihovně Jiřího Mahena – výstava, přednášky, beseda

V Knihovně Jiřího Mahena v Brně bude možné od 19. 11. do 7. 12. 2018 navštívit výstavu Křehcí bojovníci. Fotografie BADU ateliéru představí mnohdy nelehký boj o život předčasně narozených dětí během jejich hospitalizace na Neonatologickém oddělení. Titulní fotografie výstavy od Martiny Morávkové je zároveň přihlášena do Czech Press Photo 2018 v soutěžní kategorii Aktualita. Vernisáž výstavy se uskuteční 19. 11. 2018 v 17 hod. Součástí kampaně budou také přednášky pro žáky základních škol, a to nejen ve školách, ale i v rámci doprovodného programu k výstavě přímo v knihovně. Akce u příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí zakončí beseda s lékaři a dětskými sestrami Neonatologického oddělení, která proběhne 29. 11. 2018 v 17 hod.

Foto Petr Olša | Zdroj s použitím TZ

Štítky Špilberk, purpurová, světový den předčasně narozených dětí, Brno, Brněnský hrad, výstava, Fakultní nemocnice Brno, knihovna, Jiří Mahen, Česko, Řím

FOTO: Špilberk se zbarvil do purpurové na podporu Světového dne předčasně narozených dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.