Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno postaví za 200 milionů dopravní terminál ve Starém Lískovci

Brno plánuje výstavbu dopravního terminálu v městské části Starý Lískovec, na němž se budou prolínat vlaky a trolejbusy s autobusy. Předpokládané náklady se pohybují kolem 200 milionů korun, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). Vybudování terminálu je součástí projektu železniční zastávky Starý Lískovec, kterou chystá Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v roce 2020 až 2021.

Radní vybrali firmu PK Ossendorf na vypracování dokumentace pro stavební povolení a realizaci projektové dokumentace. „Po vypracování bude možné zahájit soutěž na zhotovitele stavby. Musíme ale také počkat na to, jakým způsobem bude Správa železniční dopravní cesty řešit rekonstrukci trati," uvedl Mrázek.

Stavbu zdržovala Voda z Tetčic

SŽDC chystá elektrizaci a druhou kolej na trati z Brna do Zastávky u Brna. Stavba měla začít už počátkem tisíciletí, ale zdržel ji spolek Voda z Tetčic, který blokuje například i stavbu velkého městského okruhu v Brně. „Voda z Tetčic dělá velké problémy s rekonstrukcí této trati. My ale věříme, že to SŽDC vyřeší. Na terminálu s potřebnou zastávkou by pak lidé mohli využívat vlak jako rychlé spojení," řekl Mrázek. Podle něj se také počítá s točnou pro trolejbusy.

Snažší cestování pro lidi z Brněnska

Díky dopravnímu terminálu ve Starém Lískovci se zjednoduší cesta lidem, kteří jezdí od Zastávky u Brna a od Střelic do jihozápadní části Brna, kde je univerzitní kampus a nemocnice.

Kromě nové zastávky ve Starém Lískovci má vzniknout i zastávka v Ostopovicích. Po modernizaci a vzniku zastávek bude mít asi dvacetikilometrová trať z Brna do Zastávky u Brna dvě koleje a elektrické vlaky budou moct jezdit rychlostí až 120 kilometrů za hodinu. Dnes jezdí většinou rychlostí 80 kilometrů.

Autoři | Foto ČD

Štítky dopravní terminál, Starý Lískovec, Brno, Správa železniční dopravní cesty, Richard Mrázek, ANO 2011, Tetčice, Zastávka u Brna, Silnice I/42

Brno postaví za 200 milionů dopravní terminál ve Starém Lískovci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.