Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno příští rok zvýší vodné a stočné

Brno od příštího roku skoro o čtyři koruny zvýší cenu vodného a stočného. Za jeden metr krychlový lidé zaplatí 79,53 koruny, nyní platí 75,74 koruny. Cena i tak ale zůstane relativně nízká, průměrná cena vody v České republice je letos 85 korun. V růstu ceny se promítnou investice do oprav kanalizací a čistírny odpadních vod v Modřicích, ale i případná změna sazby DPH.

Nový ceník schválili radní. „Zatím nevíme, jestli dojde ke změně sazby DPH. Nicméně schválený ceník už s touto alternativou počítá," uvedl primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO).

Vodné bude 38,80 korun a stočné 40,73 korun za kubík. Státní fond životního prostředí zveřejnil i sociálně únosné ceny pro vodné a stočné pro příští rok, které pracují s tím, že spotřeba vody je u každého průměrně 88,7 litru vody na den. Pro Jihomoravský kraj byla pro příští rok stanovená sociálně únosná cena 116,18 korun za kubík vody.

Podle Mrázka z toho vyplývá, že cena vodného a stočného bude i příští rok v Brně hluboko pod hranicí sociálně únosné ceny a zůstane i nižší než cena vody ve většině ostatních krajských měst. „Plánované navýšení zohledňuje i fakt, že město zvýšilo podíl využívání povrchové vody a připravuje rozsáhlé investice do druhé části dostavby kanalizace v Brně a současně také do projektu kalového hospodářství v čistírně odpadních vod v Modřicích," uvedl Mrázek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vodné, stočné, zvýšení, Brno, Richard Mrázek, Modřice, Česko, ANO 2011, Státní fond životního prostředí, Jihomoravský kraj

Brno příští rok zvýší vodné a stočné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.