Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stovky lidí vzdaly v Brně hold válečným veteránům. Na Moraváku vyrostlo tisíc dřevěných křížů

Několik stovek lidí přišlo dnes hodinu po poledni uctít památku válečných veteránů na brněnské Moravské náměstí. Akci Hold veteránům už potřetí společně organizovalo několik institucí, mimo jiné brněnské Komunitní centrum pro válečné veterány nebo Československá obec legionářská. Podle Barbory Hokové z Medial agency, která se na akci také organizačně podílela, dorazil letos asi dvojnásobek lidí než v loňském roce.

„Letos jsme se vzhledem ke 100. výročí konce I. světové války rozhodli akci rozšířit o aktivity klubů vojenské historie. Tento den je pro nás především dnem příměří, proto jsou vedle sebe na Moravském náměstí vojáci v uniformách z první i druhé světové války, ale i Prušáci, tedy Němci a Rusové," uvedl ředitel Komunitního centra pro válečné veterány Karel Černoch.

Dvojnásobný počet návštěvníků je podle Hokové dán i stým výročím vzniku republiky. „Přikládáme to trochu i výročí vzniku České republiky, i rozšíření programu o vojenské ležení," uvedla.

Vlčí máky pro válečné veterány

I když vojenské ležení bylo možné na Moravském náměstí vidět už od deseti dopoledne, hlavní program začal ve 13 hodin. Dětský sbor Brno zazpíval státní hymnu a zazněla i báseň Na flanderských polích Johna McCrae, v níž má původ i znak Dne válečných veteránů - vlčí mák.

Po modlitbě kaplana Univerzity obrany Jana Pacnera a čestné salvě, kterou zajistili členové klubů vojenské historie, pak lidé do trávníku před sochou Rudoarmějce zapíchali tisícovku malých dřevěných křížů se symbolem vlčího máku. Na ně mohli napsat jméno padlého, vzkaz nebo věnování.

Přijeli i Noční vlci

Na akci dorazily i tři desítky motorkářů z Čech i Slovenska, kteří se hlásí ke kontroverznímu motorkářskému klubu Noční vlci. K památníku položili věnec a krátce poté odjeli. „Přijeli prostě uctít památku, nevidím v tom nic jiného. Pro nás je to hlavně den příměří, den vzpomínání na všechny veterány bez ohledu na to, na které straně sloužili," dodal Černoch.

Akce na Moravském náměstí nebyla v Brně jediná, která památku veteránů připomněla. Už v 10 hodin se odehrál pietní akt na Ústředním hřbitově, ve 14 hodin se uskutečnil křest knihy Antonína Malacha Co vyřeší válka a posledním bodem byl podvečerní benefiční koncert pro válečné veterány a jejich rodiny v Sono centru.

Autoři | Foto Události Brno/Kristýna Březovská

Štítky váleční veteráni, pieta, hold, vlčí mák, válečný veterán, Brno, Moravské náměstí, Karel Černoch, první světová válka, druhá světová válka, mák vlčí, Česko, John McCrae, Jan Pacner

Stovky lidí vzdaly v Brně hold válečným veteránům. Na Moraváku vyrostlo tisíc dřevěných křížů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.