Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vánočním stromem pro Brno bude místo původně vybrané jedle smrk. Jedli skolilo sucho

Místo původně plánované jedle obrovské bude brněnské náměstí Svobody v době adventu zdobit smrk ztepilý, stejně jako v loňském roce. Výběr stromu, který jako každý rok městu daruje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, ovlivnilo letošní sucho. Způsobilo mimo jiné prosychání původně vybrané jedle. Mendelova univerzita, pod niž ŠLP spadá, o tom informovala na svých stránkách.

Smrk je vysoký 14,5 metru a 40 let starý. Jeho stav a bezpečnost nyní posuzují odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty univerzity.

„Letošní rok je netradiční hned v několika ohledech. Jednak se u příležitosti výročí 100 let Československa připravuje převoz stromu ve stylu první republiky, a pak také letošní extrémní sucho způsobilo, že původně vybraný strom musel nahradit strom jiný," uvedl Lumír Dobrovolný ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny.

Stejně jako v předchozích letech pochází strom pro Brno z bílovického polesí, kde tradice Vánočního stromu republiky začala. Založil ji brněnský novinář a spisovatel Rudolf Těsnohlídek. Po nálezu opuštěné holčičky v lesích u Bílovic nad Svitavou přemýšlel, jak pomoci dětem v podobné situaci. Inspiraci našel v Kodani, kde pořádali pod ozdobeným stromem sbírku pro chudé děti.

Strom republiky se v Brně poprvé rozsvítil v roce 1924 a výtěžek sbírky umožnil vybudovat dětský domov Dagmar. Už tehdy strom pocházel z bílovického polesí.

Převoz stromu je naplánovaný na sobotu 17. listopadu. Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně se ale podílejí také na výběru vánočního stromu pro Prahu. Letos jím bude smrk, který vyrostl na soukromém pozemku v obci Rynoltice mezi Ještědským hřbetem a Lužickými horami. „Posuzujeme celkový zdravotní stav stromu, zjišťujeme v jakém stavu je dřevo, děláme i zátěžovou analýzu," uvedl proděkan Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně Jan Tippner.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky smrk, jedle, vánoční strom, Brno, strom, vánoční stromek, Mendelova univerzita v Brně, advent, První republika, Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, Československo

Vánočním stromem pro Brno bude místo původně vybrané jedle smrk. Jedli skolilo sucho  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.