Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V neděli se rozezní zvony na památku padlých vojáků v první světové válce

V neděli 11. listopadu si krom svátku svatého Martina připomeneme také 100 let od konce první světové války. Brno si oběti jednoho z nejkrvavějších masových konfliktů všech dob připomene zvoněním zvonů po celém městě.

První světová válka byla zásadním konfliktem lidské historie. Politicky znamenala rozpad do té doby neohrožených, tradičních velmocí. Český národ z ní vyšel s nadějnými vyhlídkami v podobě nového, suverénního státu.

Brutalita a následky totální války se však do paměti národů zapsaly červeným písmem. Člověk poprvé poznal, jak moc destruktivní dokáže válka být ve všech vrstvách společnosti i života.

Pietní den za konec 1. světové války se tradičně slaví jako Den válečných veteránů a v Brně jeho program začíná v 10 hodin

Česká vláda letos svým usnesením vyhlásila symbolické uctění památky padlých, které bude doprovázeno zvoněním zvonů. Po Brně se rozezní ve 13:30 hodin na dvě minuty a 20 sekund.

 

 

Foto MMB

Štítky první světová válka, vojáci, padlí, pieta, Brno, Den vzpomínek, Vláda ČR

V neděli se rozezní zvony na památku padlých vojáků v první světové válce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.