Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový koncertní sál v ohrožení? Kraj odložil poskytnutí prvního balíčku dotací, město nechápe

Jihomoravský kraj odložil rozhodnutí o poskytnutí prvních 25 milionů korun z celkových 100 milionů, které má přispět Brnu na stavbu Janáčkova kulturního centra. Se stavbou koncertního sálu, který nabídne 1300 míst, se počítá v letech 2020 a 2021. Hejtman Bohumil Šimek (ANO) dnes novinářům řekl, že chce nejprve jednat s novým vedením Brna, zda chce zachovat dřívější domluvu mezi městem a krajem o vzájemné podpoře různých projektů. Primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) odložení nechápe.

Musíme si vyjasnit situaci s novým vedením města, říká hejtman

O poskytnutí 25 milionů korun z přislíbené stomilionové podpory měla jednat rada kraje, která ale rozhodnutí odložila na další jednání. „Zaslechli jsme takové hlasy z nové koalice, že nepodpoří některé naše projekty, které jsme měli domluvené s dosluhujícím vedením města. Proto čekáme na první setkání s novým vedením, abychom si vše vyjasnili," uvedl Šimek.

Podle něj to neznamená, že kraj stavbu koncertního sálu nepodpoří. „Je to na jednání. Měli jsme ale nějaké dohody, co podpoří kraj ve městě a co zase podpoří město směrem ke kraji. Je to například stavba sportovní haly Gymnázia Ludvíka Daňka v Brně," řekl Šimek.

ANO si nemůže brát za rukojmí obyvatele jižní Moravy, říká Hladík

Na městě dosud byla koalice ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL, Strana zelených a TOP 09. Nahradí ji koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD, přičemž ANO skončí v opozici. „Nechápu, proč kraj odkládá podporu Janáčkova kulturního centra. Jestli tak hnutí ANO bude přistupovat ke všem záležitostem, bude si brát za rukojmí milion obyvatel jižní Moravy, protože Janáčkovo kulturní centrum bude sloužit všem," řekl Hladík.

Město podle něj žádnou podporu ohledně Janáčkova kulturního centra nevztahovalo na jiné projekty, ale stavbu haly gymnázia podpoří. „Budeme jednat s krajem, abychom spolupracovali. Do ustavujícího zastupitelstva ale musí jednat ještě stávající vedení a nikdo jiný," dodal Hladík.

Kraj má přispět 100 miliony

Na stavbu Janáčkova kulturního centra má dát 600 milionů korun stát, 600 milionů město a 100 milionů kraj. O koncertním sále se mluví mnoho let. Problémy by mohla přinést letošní žaloba na město, kterou podali dřívější architekti z pražského studia M1. Město totiž využilo jiné autory, mezinárodní projekční tým kolem Poláka Tomasze Koniora, kteří podle M1 nenavázali na jejich projekt, čímž podle nich byla porušena smlouva.

Autoři | Foto Konior studio

Štítky Janáčkovo kulturní centrum, koncertní sál, Jihomoravský kraj, dotace, koncertní síň, ANO 2011, Brno, Petr Hladík, projekt, Bohumil Šimek, KDU-ČSL, koalice

Nový koncertní sál v ohrožení? Kraj odložil poskytnutí prvního balíčku dotací, město nechápe  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.