Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VIDEO: V Brně začala největší výstava o Titanicu na světě. Nabídne stovky artefaktů z hlubin moře

Stovky originálních předmětů, které se plavily (a poté i potopily) na nejslavnější lodi lidské historie, přesné repliky luxusních kajut, příběhy cestujících či stále mrznoucí ledovec. Veřejnosti se dnes na brněnském výstavišti otevřela největší výstava o Titanicu na světě.

Expozice, kterou navštívily miliony lidí a stala se jednou z nejúspěšnějších výstav světa, vypráví komplexní příběh počátku dvacátého století, příběh technického rozmachu, příběh luxusu a rozvoje lidstva.

Každý návštěvník dostane příběh skutečného pasažéra Titanicu

V rámci rozsáhle expozice, která se rozléhá na téměř 3000 m2, projdou návštěvníci částmi skutečného Titaniku. Při vstupu na výstavu každý dostane boarding pass – palubní lístek reálného cestujícího na Titaniku. Návštěvníci tak prožijí celou výstavu jako konkrétní cestující a seznámí se s jejich osudem. 

Luxusní kavárna, kinosál, virtuální realita

Ve třinácti galeriích doplněných o kinosál,  čekají na návštěvníky kajuty několika tříd, luxusní kavárna první třídy, strojovna s vodotěsnými dveřmi či reálný ledovec. Připravena je i 3D virtuální realita. Všechny prostory výstavy jsou opatřeny speciálním zvukovým doprovodem, který  navozuje atmosféru v jednotlivých částech lodi od elegantního valčíku v 1. třídě až po hluk strojoven v kotelně.

Celková hodnota výstavy je téměř nevyčíslitelná. Stovky artefaktů byly vytaženy z hloubky 4 kilometrů, kde vrak Titanicu leží a mikroorganismy konstrukci postupně zbavují její dřívější podoby.

Program pro děti

Pro malé návštěvníky je na výstavě připravena dobrodružná dětská stezka „Cesta za pokladem oceánu“ plná hádanek, úkolů a zajímavých překvapení. A na konci expedice samozřejmě získají poklad.

Příběh legendárního plavidla

Titanic je nejznámější lodí všech dob. Ve své době největší dopravní plavidlo planety, symbol luxusu a technického pokroku, ale také nejrychlejší spojení mezi Evropou a Severní Amerikou.

Slavná loď vyplula na svou první a poslední cestu 10. dubna 1912, o pět dní později bohužel kvůli srážce s ledovcem klesla ke dnu ledového Atlantického oceánu. Zpráva o potopení plavidla okamžitě obletěla svět a téměř dvě třetiny pasažérů svou cestu za novým životem do Ameriky nikdy nedokončilo.

Foto Titanic výstava, JVS Group

Štítky Titanic, výstava, Brno, ledovec, Brněnské výstaviště, moře, Evropa, Severní Amerika, kavárna, Amerika, Atlantský oceán

VIDEO: V Brně začala největší výstava o Titanicu na světě. Nabídne stovky artefaktů z hlubin moře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.