Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ZAJÍMAVOST: Americká korektnost zabila prodavače ze Simpsonů. Apu po 30 letech končí

Dlouhých jednatřicet let vedl svůj obchod v seriálovém Springfieldu Apu Nahasapeemapetilon. Teď nejspíš z televizních obrazovek indický sympaťák zmizí. Zabila ho totiž podle tvůrců americká korektnost. Diváci totiž dlouhodobě bojovali s tím, že je Apu zatížen rasistickými stereotypy.

Poprvé se Simpsonovi na televizních obrazovkách objevili 19. dubna roku 1987, ale jen jako dvouminutový skeč v The Tracey Ullman Show. Kresby skečů byly neumělé a během tří řad jich vzniklo 48.

Apu Nahasapeemapetilon je animovaná postava indické národnosti ze seriálu Simpsonovi, stvořeného Mattem Groeningem. Provozuje obchod s potravinami Kwik-E-Mart. Apu byl nejlepší ze sedmi milionů studentů v ročníku, odkud odešel studovat na springfieldskou školu Springfield Heights Institute of Technology (S.H.I.T.), kde získal Ph.D. z počítačových věd. Pod tlakem vyhlášky starosty Quimbyho získal americké občanství. Prodává často zkažené potraviny. Má osmerčata (4 syny a 4 dcery). Je vegan.

Poté si Simpsonovi vysloužili plnohodnotný samostatný seriál o délce 20–22 minut, jehož první díl se vysílal 17. prosince 1989. Simpsonovi se stali se prvním seriálem televize Fox, který obsadil místo v první třicítce nejsledovanějších amerických pořadů a to už svou první řadou.

Ve Spojených státech se seriál vysílá v hlavním vysílacím čase. A právě Apu byl součástí seriálu od úplného začátku. Po třech desítkách let ale jeho role kvůli americké korektnosti končí.

‚Samozřejmě, že je vtipný, ale to neznamená, že tohle znázornění je přesné, správné nebo spravedlivé, ale vede to do zákeřností rasismu. Apu odráží, jak nás Američané vidí: podlézavý, vychytralý, přihlouplý,‘‘ řekl BBC komik Hari Kondabolu.

Autoři | Foto Simpsonovi

Štítky Apu Nahasapeemapetilon, simsonovi, Simpsonovi, televize, Apu Nahasapímapetilon, Apo, Matt Groening, The Tracey Ullman Show, Hari Kondabolu, obchod, USA

ZAJÍMAVOST: Americká korektnost zabila prodavače ze Simpsonů. Apu po 30 letech končí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.