Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Každá pomoc potěší. Brňanky založily inciativu Dnes pomáhám a dělají radost dětem či seniorům

Dělat radost dětem v nemocnici, seniorům v domovech či pejskům v útulcích. Prostě pomáhat, kde se dá. Přesně to si daly za cíl dvě mladé ženy z Brna, které založily iniciativu Dnes pomáhám. Michaela Barbera a Petra Pachlová přitom využívají síly sociálních sítí, díky nimž a vlastní neúnavné práci už dokázaly udělat radost celé řadě lidí.

Děvčata, proč jste se rozhodla založit Dnes pomáhám?

V dnešním světě sociálních sítí jsme chtěly pustit do světa něco pozitivního a zároveň jsme přemýšlely, kde a čím bychom mohly být užitečné. První myšlenka padla na hashtag #dnespomaham a rozhodly jsme se vytvořit něco jiného a prospěšného. Takže jsme začaly repostovat dobré skutky, akce a události jak větších organizací, tak obyčejných lidí.

V průběhu jsme se rozhodly realizovat také akce vlastní, nejdříve jsme prodávaly různé charitativní předměty a potom jsme začaly pořádat dobročinné eventy. Zorganizovaly jsme už například charitativní jógu nebo piknik. Díky výtěžku z těchto aktivit vždy pomůžeme předem vybranému projektu nebo člověku. Lidem se dnes pomáhám líbí, přestože jsou naše činy oproti velkým organizacím relativně malé, protože vidí, komu jsme reálně pomohly.

Kdo byl první, komu jste pomohly?

První pomoc šla Dětské nemocnici v Brně za prodej charitativních hvězdiček. Zkontaktovaly jsem ředitelku mateřské školky při FN Brno, paní doktorku Steničkovou s dotazem, co by aktuálně na oddělení potřebovali.

Děti z brněnské nemocnice mají to štěstí, že mají tuto nádhernou školku v rámci zařízení a je o ně hezky postaráno. Dodaly jsme dárečky jak do školky, tak na dvě oddělené. Reakce byly úžasné, jak od dětí, tak i od dárců, protože jsme je osobně navštívily a zdokumentovaly.

Radost dětem, pomoc opuštěným pejskům, rozptýlení pro seniory

Na jaký typ pomoci se hlavně soustředíte?

Nesoustředíme se na konkrétní typ pomoci, snažíme se být spravedlivé a neděláme rozdíly. Už jsme pomohly všem možným segmentům- Fakultní Dětská nemocnice Brno, Hospic u Svaté Alžběty, Klokánek, Domov důchodců, Útulek Tibet pro pejsky a kočky, postiženým dětem atd atd. Lidé nás mohou oslovit i sami a tak už se vlastně již několikrát stalo.

Organizujete pomoc pouze v Brně a okolí nebo i jinde v republice?

Spíše se soustředíme na Brno a okolí, ale už jsme pomáhaly i různě po republice. Akce zatím pořádáme pouze v Brně. Obě máme ještě vlastní práci a tomuto věnujeme téměř veškerý volný čas. Děláme, co je v našich silách.

Jak vybíráte lidi/organizacem kterým se rozhodnete pomoct?

Výběr naší pomoci je čistě náhodný... Jak už jsme zmínily, snažíme se být spravedlivé.

Žádný čin není bezvýznamný, pokud je upřímný

Jaké jsou vaše dlouhodobější cíle?

Hlavním cílem našeho projektu je sdílení a inspirace dobrých skutků a rády bychom tuto myšlenku dostaly do povědomí široké veřejnosti. A že žádný čin a skutek není malý a bezvýznamný, pokud je myšlen dobře a od srdce, že každá pomoc má smysl.

Postupujeme malými krůčky, ale o Vánocích chystáme krásný vánoční projekt a výzvu, který by měl tomuto záměru velmi pomoct. Patronkou nám bude krásná Czech Miss EARTH 2016 Kristýna Kubíčková a máme v rámci tohoto připravenou i hezkou soutěž. Detaily jsou ale zatím překvapením a celý projekt představíme 15.11.

Je nějaká konkrétní pomoc, na kterou jste obzvláště pyšné?

Jsme pyšné na všechny naše skutky, ale rády bychom zmínily pomoc starším a nemocným lidem nebo postiženým dětem. Spousta lidí má v sobě bariéry a musíme uznat, že jsme měly také respekt z kontaktu s těmito lidmi. Ukázalo se ale, že se nebylo čeho bát a všichni byli vděční za obyčejný úsměv, pohlazení, povykládání si.

Jaké akce chystáte v nejbližší době?

Máme to teď hodně našlápnuté. Ve čtvrtek 1.11. plánujeme v Brně akci Čisté zuby pro Honzíka, která je vhodná i pro děti. Účastníky čeká krátká přednáška s workshopem paní doktorky Florykové. Každý dostane balíček Od Curaproxu a zasoutěžíme si o lístky do motýlího domu Papilonia. Po skončení přednášky máme pro hosty připravenou malou ochutnávku vín a celý výtěžek z Akce jde na organizaci DEBRA, která pomáhá lidem s nemocí motýlích křídel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dnes jsme díky vám pomohly @hospicbrno ???????????? před návštěvou jsme byly lehce nervózní, což bylo nakonec zbytečné.. i proto musíme hluboce smeknout před celým personálem a také dobrovolníky- za jejich práci a pomoc. Za výtěžek z hvězdiček jsme nakoupily hygienické ubrousky, květiny, dobroty a andílky strážné... Velké díky patří také @cocacolaczech za věnované cocacoly. Z nich jsou připravovány pacientům ledové kostky, které jim ulevují od bolesti. @hospicbrno můžete podpořit na charitativním běhu, který se brzy koná nebo finančním příspěvkem ... byl to pro nás silný zážitek a moc děkujeme !! #nadace #help #activity #hospic #brno #prague #ostrava #czechgirl #gift #charita #dnespomaham #awesome #picoftheday #cocacola #czechboy #nebudtelhostejni #dekujemezepomahate

Příspěvek sdílený DNES POMÁHÁM, z.s. ???? (@dnes_pomaham),

V pátek 2.11. pořádáme haloween party pro malého Matyáška, který trpí kvadruplegickou poruchou (ochrnutí všech čtyř končetin) a má další zdravotní komplikace. Hosté se můžou těšit na tématické občerstvení, pití, promítání hororových filmů, stezku odvahy a další. Akce se uskuteční v prostorách firmy beg Bohemia a bude se konat v haloweenských maskách.

Na začátku prosince budeme mít také Mikulášské bruslení na ledě ve spolupráci s HB Kraso a zmíněný vánoční projekt. Můžete nás sledovat na Facebooku či Instagramu a vše se zavčas dozvíte i na našich webových stránkách.

Foto Dnes pomáhám

Štítky dnes pomáhám, pomoc, sociální sítě, rozhovor, Brno, Petra Pachlová, Michael Barber, projekt, Instagram, Dětská nemocnice FN Brno, Kristýna Kubíčková, Fakultní nemocnice Brno, Facebook, Vánoce

Každá pomoc potěší. Brňanky založily inciativu Dnes pomáhám a dělají radost dětem či seniorům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.